Nova strategija za "RTB Bor"

Država promenila strategiju za "RTB Bor" - umesto većinskog paketa, prodaje 40 odsto vlasništva. Početna cena 116 miliona dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

18:56

Default images

Vlada Srbije promenila je uslove za pronalaženje strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Umesto 67 odsto, država prodaje 40 odsto vlasništva za minimalno 116 miliona dolara. Tender sa novim uslovima biće objavljen sutra, a rok za dostavljanje ponuda je 45 dana.

Posle tri pokušaja da se proda “RTB Bor”, ni poslednji tender nije dao rezultat.

Pošto je od objavljivanja poslednjeg javnog poziva za pronalaženje strateškog partenta za “RTB Bor” prošlo šest meseci, Vlada je odlučila da ponovo promeni uslove tendera.

“Situacija se toliko promenila, cena bakra se promenila – 8.000 dolara u septembru, a 3.000 samo nekoliko meseci kasnije, dakle, strelovito se promenila. Mi bismo verovatno našli partnera da su rokovi bili kraći, ali bi nas optužila Verica Barać i ostali da smo, ne znam, prekršili Zakon o javnim nabavkama ili tako nešto. Čovek jednostavno ne može da bude pametan”, kazao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Država je ponudila na prodaju 40 odsto kapitala ove kompanije za minimum 116 miliona dolara.

Budućem strateškom partneru je omogućeno da postane i većinski partner ako u međuvremenu bude dodatno ulagao u “RTB Bor”.

Država je sada spremna da izgradi novu topionicu bakra kao deo svog uloga u novom preduzeću u skladu s najboljom dostupnom tehnologijom i evropskim standardima zaštite životne sredine, kazao je Dinkić.

Na sednici Vlade Srbije odlučeno je da se od četiri postojeća preduzeća formira jedno novo, dok će se Fabrika kreča, rudnik kvarcnog peska Belorečki pešter i Kisikana prodati odvojeno na javnoj licitaciji.

“Mi ovim tenderom dajemo mogućnost onome ko pobedi da stekne u budućnosti i većinsko vlasnistvo u ‘RTB Boru’, tako što bi dodatnim ulaganjima povećao svoj udeo kapitala”, zaklučio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: