Sejdiju: Odgovornost srpskog režima

Presuda kojom su bivši zvaničnici Srbije proglašeni krivim potvrdila je odgovornost srpskog režima za zločine na Kosovu, kaže predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.02.2009.

19:14

Default images

"Verujem u sudsku presudu. Na prostorima Hrvatske, Bosne i Kosova srpske su vlasti izvršile mnogobrojne zločine. Presuda koja je danas izrečena utvrđuje pojedinačnu odgovornost, ali i odgovornost režima za zločine koji su počinjeni", rekao je Sejdiju u američkom Stejt departmentu posle susreta sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton.

Sejdiju je podsetio da je na Kosovu još nerazjašnjena sudbina oko 2.000 osoba koje se smatraju nestalim, preneli su prištinski elektronski mediji.

On je rekao da je među njima najveći broj Albanaca, ali da je ima i više od 500 Srba i pripadnika drugih zajednica.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići izjavio je da je presuda Haškog tribunala potvrdila da su iza strašnih zločna izvršenih na Kosovu stajali najviši zvaničnici Srbije i SR Jugoslavije.

"Vlada Kosova ceni odluku Haškog tribunala. Mislim da je ta odluka još jednom jasno pokazala da su na Kosovu izvršeni strašni zločini i da su najviši zvaničnici Srbije i Jugoslavije neposredno uključeni u ove zločine", rekao je Krasnići.

Mediji o presudi

Presuda Haškog suda grupi srpskih političara i vojnih i policijskih generala udarna je vest u svim medijima na Kosovu, a neki od medija ocenjuju da je odlukom suda presuđeno i Slobodanu Miloševiću “kao učesniku zajedničkih kriminalnih aktivnosti na Kosovu”.

Mediji su javili i o odluci suda da odgovornosti bude oslobođen Milan Milutinović, u vreme rata na Kosovu predsednik Srbije.

Bivši predsednik Milutinović je oslobođen optužbi sa objašnjenjem da on nije bio odgovoran za donošenje odluka u Srbiji uprkos činjenici da je bio formalni predsednik, prenela je kosovska televizija.

Sud je, prema istom izvoru, stavio do znanja da je Milošević bio glavnokomandujući vojske i policije kao i glavni politički rukovodilac i da je današnjom osudom i on proglašen za deo zajedničkih kriminalnih aktivnosti koje su imale za cilj da proterivanjem Albanaca sa Kosova obezbede održavanje kontrole srpske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: