Izveštaj o pravima osoba LGBT

Srbija je društvo sa duboko ukorenjenom homofobijom, a nasilje nad osobama drugačije seksualne orijentacije jeste skoro svakodnevno, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

15:27

Default images

U istraživanju koje je sproveo Cesid za potrebe Gej-strejt alijanse, čak 70 odsto ispitanika smatra da je homoseksualnost bolest, dok samo osam odsto smatra da je tzv. parada ponosa legitiman način borbe za prava seksualnih manjina. Samo 38 odsto stanovništva vidi homoseksualce "isto kao bilo koga drugog".

I pored svakodnevnih napada na osobe drugačije seksualne orijentacije i odluke rukovodstva Centra "Sava" da ne dozvoli održavanje novinarske konferencije Gej-strejt alijanse, izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji nazvali su optimistično "Ovo je zemlja za nas".

Izveštaj GSA možete preuzeti ovde.

Aktivisti najavljuju ponovno održavanje parade ponosa (gej prajd), a ovoga puta očekuju i pomoć države."Siguran sam da će i ombudsman i vi da podrži taj gej prajd. Ne samo na nivou izjava, nego na jedan mnogo ozbiljniji način. Ubeđen sam u to", kaže Boris Milićević, predsednik Gej-strejt alijanse. Tolerantniji odnos prema seksualnim manjinama u Srbiji očekuje se tek za 10 godina jer dolaze manje netrpeljive generacije, navodi se u izveštaju. Nakon deset godina, u Srbiji je postignut mali napredak, a najveći pomak su napravili državni organi.

"Od 80-ih, 90-ih, kada je policija hapsila nekoga zbog pretpostavljenog seksualnog identiteta, sada se došlo dotle da vi možete da odete u policijsku stanicu, ali tamo ćete biti ignorisani ili onako, iz prikrajka ismevani. Policija ne tuče kao 90-ih, ali onako, prilično ignoriše", kaže Goran Miletić, iz organizacije Hjuman rajts lojers.

U izveštaju o pravima populacije LGBT u Srbiji komesar za ljudska prava Saveta Evrope Tomas Hamarberg ukazuje na visok stepen homofobije.

Hamarberg smatra da podaci ukazuju na potrebu šireg i sistematičnijeg obrazovanja i podizanja svesti među građanima i principijelnom pozicijom vodećih političara prema tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: