Testiranje PISA ponovo u aprilu

Ministarstvo prosvete prvi put pokušaće da testove PISA približi nastavnicima i deci i doprinese boljem rezultatu na predstojećoj međunarodnoj proveri znanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

12:51

Default images

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će u aprilu početi novi ciklus testiranja u više od 150 škola u Srbiji. Đake iz Srbije u aprilu, kao i njihove vršnjake iz 62 zemlje, ponovo čeka test PISA, koji predstavlja proveru kvaliteta obrazovanja i učeničke pismenosti. Učenici iz Srbije dva puta su bili na začelju liste uspešnih.

Ispitivanje se vrši na reprezentativnom uzorku i održava se svake treće godine. Ove godine, biće testirano oko šest hiljada 15-godišnjaka, a ceo proces pratiće stručnjaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Protiv kojih vrsta bolesti se vakcinišemo, koje su prednosti bavljenja fizičkim aktivnostima ili koliko 3.000 singapurskih dolara iznosi u južnoafričkim randima ako je 1 dolar - četiri randa, da li je Amerika otkrivena pre ili posle posle pada Rimskog carstva...

To si samo neka od zanimljivih pitanja koja mogu iznenaditi srednjoškolce iz Srbije na predstojećem testu PISA, na kojem su dva puta bili na začelju rang-liste.

"Ono što je lako našim učenicima, to je zahtev kada odgovaraju gde se nešto nalazi, kada se nešto desilo, kako se neko zove i tu staju”, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Aleksandra Stanić.

"Čim dođu pitanja kako je i zašto nešto urađeno ili gde su dokazi, oni tu uglavnom staju, što znači da oni nisu naučili ni te veštine i da se te veštine zaključivanja, iznošenja stavova i njihovo argumenovanje ne neguju u našim školama", kaže ona.

Dva meseca uoči testiranja, poučene ranijim lošim iskustvom, prosvetne vlasti nastoje da pomognu đacima da ostvare dobar rezultat.

Odštampani zadaci u tri priručnika, koja obuhvataju matematičko i naučno znanje i čitalačku pismenost, podeljeni su nastavnicima da bi ih razrađivali sa učenicima.

“Pokušavamo da podstaknemo nastavnike i decu da počnu da razmišljaju drugačije o rešavanju nekih pitanja i problema i da pokušamo da ovo pitanje čitalačke pismenosti, koje je u najgoroj situaciji u odnosu na druge dve - matematičku i naučnu - da poboljšamo”, kazao je ministar prosvete Žarko Obradović.

"Stvarno mora čovek da se zapita kako nam srednjoškolci u tom delu pokazuju tako loše rezultate jer se onda postavlja i pitanje sistema", kaže on. Srbija je 2006. zauzela 41. mesto u konkurenciji 57 zemalja, a 15-godišnjaci iz Srbije bili su dva puta nepismeniji u funkcionalnom smislu od vršnjaka iz zemalja OECD-a.

“Vaš obrazovni sistem je tradicionalan, što je bilo dobro u prošlosti, ali su potrebe modernog društva i moderne ekonomije suštinski drugačije”, rekao je Andreas Šlajner iz Direktorata za obrazovanje OECD-a.

"Od đaka se zahteva da uče drugačije, a od nastavnika da predaju drugačije i da prepoznaju izvanredne od prosečnih učenika. To je izazov za čitav obrazovni sistem u Srbiji", kaže on.

Kako se pismenost u 21. veku shvata kao funkcionalno znanje, koje podrazumeva sposobnost rešavanja problema, istraživanje PISA treba da pokaže efikasnost sistema školstva u razvijanju sposobnosti važnih za lični i razvoj, ali i u kojoj meri obrazovni sistem podržava razvoj ekonomije i društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: