Smanjenje radnika počinje sa lokala

Državni sekretar Duško Radaković kaže da bi u sledećih pet godina broj zaposlenih u lokalnim upravama trebalo da bude smanjen za oko 10.000.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

14:48

Default images

U okviru strategije reforme državne uprave, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu počinje postupak racionalizacije broja zaposlenih, prema kojem je u predstojećem petogodišnjem periodu planirano da se na lokalnom nivou taj broj smanji sa sadašnjih 22.000 na oko 12.000, rekao je državni sekretar tog ministarstva novinarima.

Napominjući da su za ovu godine već obezbeđene otpremnine za 2.000 zaposlenih, on je dodao da će od iduće sedmice početi razgovori predstavnika tog ministarstva sa gradonačelnicima i predsednicima opština u Srbiji kako bi projekat racionalizacije uprave zaživeo.

Istakavši da je neefikasna država jedan od najvećih problema, Radaković je naglasio da je u reformi državne uprave najbitnije da administracija bude efikasna i brza i građani zadovoljni.

Potrebna kompetentna državna uprava

Srbiji je potrebna kompetentna državna uprava ukoliko želi da reformiše društvo i uđe u Evropsku uniju, ocenjeno je na skupu u Beogradu.

Edukovana, efikasna i depolitizovana administracija neophodna je Srbiji za sprovođenje mnogih strategija, zakona, planova i programa na putu evropskih integracija, navode predstavnici privatnih univerziteta, vlasti i međunarodnih i evropskih organizacija.

Dvodnevni skup je posvećen početku projekta "Razvoj studija javne uprave i upravljanja u Srbiji", koji je podržan od Evropske komisije u okviru programa "Tempus".

Koordinator trogodišnjeg projekta, koji će realizovati "Megatrend" , profesor Mijat Damjanović ukazao je da je osposobljavanje visokih državnih činovnika u Srbiji neopravdano ostavljeno po strani, što treba hitno promeniti uz pomoć stranih univerziteta i međunarodnih organizacija.

On je kazao da se zbog presporog oslobađanja od socijalističkog nasleđa kod nas gleda na državne činovnike još uvek "primitivno" kao na birokratiju, kao i da je krajnje vreme da se suočimo sa pravim stanjem stvari.

Šef delegacije Evropske komisije Pjer Dibman rekao je da su projekti, poput "Razvoja studija javne uprave i upravljanja u Srbiji", veoma korisni i da je za EU veoma važno da Srbija ima dobru državnu upravu.

On je kazao da Srbija treba da posveti posebnu pažnju edukaciji mladih ljudi u toj oblasti jer će upravo oni biti glavni pregovarači kada Srbija bude ulazila u EU.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Simon Grej istakao je da je od velikog značaja da Srbija ima dobre ljudske resurse zbog realizacije mnogih projekata i racionalnog trošenja novca.

On je kazao da je iskustvo Svetske banke pokazalo da u Srbiji ima dosta dobre volje i originalnih ideja, ali da nedostaju kapaciteti i stručni ljudi, zbog čega su nam edukativni projekti zaista potrebni.

Projekat će biti realizovan u konzorcijumu sa Pravnim fakultetom "Union", Fakultetom za ekonomiju, finansije i administraciju, "PALGO" centrom iz Srbije, kao i partnerima iz EU, uz podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva prosvete i Stalne konferencije gradova i opština.

"Tempus" je najznačajniji program pretpristupne pomoći EU, koji podržava reformisanje sistema visokog obrazovanja u skladu sa principima Bolonjskog i Lisabonskog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: