Direktor Centra Sava: Žao mi je

Iskreno mi je žao ako sam povredio nečija osećanja želeći da zaštitim učesnike konferencije Gej-strejt alijanse i posetioce FEST-a, kaže direktor Centra Sava.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

14:30

Default images

Direktor Centra "Sava" saopštio je da je jedini razlog otkazivanja konferencije za štampu Gej-strejt alijanse bila bezbednost učesnika i posetilaca FEST-a. "Sve ostalo što se pojavilo u javnosti su spekulacije i zlonamerno izvrtanje činjenica", tvrdi Dragan Vučićević.

"Najiskrenije mi je žao ukoliko sam povredio nečija osećanja želeći da zaštitim učesnike konferencije za štampu i posetioce FEST-a, ali i sam objekat koji mi je poveren da se o njemu brinem u interesu svih Beograđana."

"Poučen ranijim dešavanjima, bilo mi je jasno da se radi o skupu visokog rizika. Iskustvo me uči da, nažalost, ovakvi događaji kao po pravilu izazivaju nasilnu reakciju jednog broja ekstremnih grupacija i da je bezbednost i organizatora i objekata u kojima se skupovi održavaju ugrožena", naveo je on.

"Takođe, pomenuta konferencija za štampu nije bila najavljena po uobičajenoj proceduri, čime bi se domaćinu, u ovom slučaju Centru Sava, dalo dovoljno vremena za primerenu organizaciju i dodatno obezbeđivanje učesnika", naveo je on.

Izvinjenje gradonačelnika Beograda

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas misli da je, umesto očekivane ostavke, izvinjenje direktora Sava centra Dragana Vučićevića sasvim dovoljna sankcija. On je to rekao pre nego što je stiglo saopštenje Vučićevića.
Dragan Ðilas (Beta, arhiva)
Gradonačelnik se izvinio svim građanima koji su pogođeni otkazivanjem konferencije za novinare Gej-strejt alijanse u Sava centru.

On je rekao i da očekuje isto takvo izvinjenje direktora Sava centra Dragana Vučićevića. "Mislim da mu je to više nego dovoljno", kazao je Đilas, odgovarajući na pitanje novinara da li će biti dodatnih sankcija za direktora Sava centra.

Đilas je rekao da se prikupljaju informacije kako je došlo do otkazivanja konferencije za novinare i da je uveren da je direktor Sava centra takvu odluku doneo "iz bezbednosnih razloga".

"Svaki put kada se okupi manjinska populacija imamo probleme na ulicama Beograda", kazao je Đilas i naveo da direktor SC nije našao najbolje rešenje problema. Đilas je poručio da, dok je on gradonačelnik, "niko neće biti diskriminisan".

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić takođe je osudio otkazivanje konferencije za novinare Gej-strejt alijanse, navodeći da se Ustav mora poštovati.

“Svako u ovoj zemlji ima pravo da lično misli o određenim stvarima šta god želi, ali ne može svoje lične stavove da stavlja iznad Ustava i zakona i ratifikovanih konvencija koje Srbija mora da poštuje. Slučaj Sava centra i odluka rukovotstva da zabrani održavanje konferencije za štampu u svojim prostorijama je skandalozna i predstavlja klasičan primer dikriminacije”, rekao je Karadžić.

On je rekao da u našem društvu postoji nedopustiva diskriminacija i nedostatak empatije i tolerancije, što se moglo videti i juče kada je mladić pokušao sebi da oduzme život na mostu "Gazela", prilikom čega su mnogi uzvikivali "gurni ga sa mosta" jer su bili revoltirani zastojem u saobraćaju.

Insistiranje na odgovornosti

Okupljeni na konferenciji za novinare Gej-strejt alijanse ponovo su pozvali rukovodstvo Centra Sava da podnese ostavku, ističući da je zabrana održavanja konferencije kršenje Ustava Srbije i krivično delo.

"Svako u ovoj zemlji ima pravo da lično misli o određenim stvarima šta god želi, ali ne može svoje lične stavove da stavlja iznad Ustava i zakona i ratifikovanih konvencija koje Srbija mora da poštuje", kaže Marko Karadžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska prava.

"Slučaj Sava centra i odluka rukovotstva da zabrani održavanje konferencije za štampu svojim u svojim prostorijama je skandalozna i predstavlja klasičan primer dikriminacije", kaže on.

Predsednik Gej-strejt alijanse Boris Milićević kaže da će ta organizacija insistirati na odgovornosti nadležnih koji su joj zabranili da se obrati medijima u Sava centru.

On je rekao da će se ta alijansa obratiti Socijalističkoj partiji Srbije i predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću, kojeg će, kako je naveo, podsetiti na obećanje da će rešiti problem zbog odluke nadležnih u Sava centru.

"Pozvaćemo naše domaće i međunarodne partnere na bojkot Sava centra, a pravni timovi razmotriće i druge mogućnosti", rekao je Milićević i naveo da ta alijansa očekuje da gradske vlasti "odbrane Ustav Srbije i jednakost svih građana".

Misija UN: Neophodan antidiskriminacioni zakon

Misija UN u Srbiji navela je da je "duboko zabrinuta" zbog otkazivanja konferencije za štampu nevladine organizacije Gej-strejt alijansa u Sava Centru, na kojoj je planirano predstavljanje izveštaja o diskriminatornim praksama usmerenim ka osobama sa drugačijom seksualnom orijentacijom u Srbiji.

Misija je ukazala da je taj događaj još jedan pokazatelj da je u Srbiji potrebno hitno doneti opšti antidiskriminacioni zakon.

U saopštenju se ocenjuje da taj postupak Sava centra predstavlja diskriminaciju koja je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, kao i sa normama međunarodnog prava.

Diskriminacija po bilo kom osnovu, uključujući i drugačiju seksualnu orijentaciju u suprotnosti je sa fundamentalnim pravima i slobodama proklamovanim u Paktovima i Konvencijama UN koje je Srbija ratifikovala, kaže se u saopštenju.

Misija UN u Srbiji pozdravila je brzu reakciju Vlade Srbije i državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Jasna poruka da nema tolerancije za diskriminaciju koju je državni sekretar uputio javnosti od velikog je značaja za unapređenje kulture ljudskih prava u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: