SAD ne odustaju od Kovačevića

Portparol Stejt departmenta Robert Vud kaže da će američke vlasti nastaviti da rade sa vlastima u Srbiji na tome da Miladin Kovačević bude izručen SAD.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

00:25

Default images

Povodom pisanja američkih medija da je državna sekretarka Hilari Klinton učestvovala u navodnom postizanju dogovora sa srpskom vladom o isplati odštete na ime bolničkih troškova Stajnhaueru, koga je Kovačević brutalno pretukao i zbog čega bi trebalo da mu se sudi u SAD, portparol Stejt departmenta je rekao da nije obavešten o tome "šta se tačno događalo".

Dok srpske vlasti pod oznakom državne tajne pregovaraju oko preuzimanja slučaja "Kovačević" za milion dolara odštete, portparol Stejt departmenta i dalje tvrdi da Amerikanci žele da vide Kovačevića na optuženičkoj klupi u svojoj zemlji.

Iz Ministarstva pravde Srbije kažu da bi Srbija imala mnogo veću ekonomsku štetu ako bi zbog ovog slučaja imala loše odnose sa Amerikom.

Zahvaljujući krtici iz Vlade građani su saznali da se naša vlast priprema da u tajnosti razreši slučaj studenta Miladina Kovačevića, koji je nokautirao svog kolegu Brajana Stajhauera.

Uprkos nameri Vlade da za Kovačevićevo suđenje u Srbiji plati milion dolara, SAD ne odustaju od zahteva da on bude izručen. Srbija mora da reaguje pre svega na to što su neki naši službenici iz ambasade, kako se sumnja, nezakonito potpomogli bekstvo, kaže državni sekretar Slobodan Homen.

Homen je naveo da Srbija, koja godišnje prima od SAD-a 60 miliona dolara pomoći, ne sme da ugrozi te odnose zbog propusta dva službenika i da će se naći konačno rešenje, koje će do poslednjih detalja biti objavljeno u narednih nekoliko nedelja.

Homen: U svakom slučaju, ako dođe do plaćanja, država će pokušati da refundira, da dođe preko onih koji su prekršili zakon, a ako ne, mi ćemo morati...

B92: Kako ćete to objasniti građanima?

Homen: Ako dođe do plaćanja i pre nego što se potpiše sporazum kad se završe pregovori, biće sve objavljeno, pa neka građani sami donesu odluku. Jeste problem platiti jedan jedini dinar iz budžeta Republike Srbije, ali 'ajde da vidimo šta je interes Srbije. Da li je interes da primi 60 miliona dolara ili da kažemo: "Ne, mi nećemo dati dinara i nećemo dobiti tu pomoć i pomoć za 100 drugih projekata"; građani sami nek' procene’. Slobodan Homen je, gostujući u emisiji Kažiprst B92, rekao da se vodi krivični postupak protiv državnih službenika zbog njihovog propusta i zloupotrebe službenog položaja u slučaju Miladina Kovačevića.

Prema Homenovim rečima, o slučaju "Kovačević" ne bi se ni govorilo da ne postoji učešće Vlade Srbije, dodavši da su sva dokumenta dostavljena tužilaštvu i sudu. On je rekao i da je uveren da će taj proces brzo biti okončan.

Dačić: Možda ne bude dogovora

Odlukom Vlade Srbije da se obešteti tužilac u slučaju Miladina Kovačevića ne štiti se Kovačević već se štite interesi države, kaže Ivica Dačić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova je, na konferenciji za novinare u Nišu, rekao da je MUP od tužilaštva dobio zahtev "da prikupi neophodne podatke o objavljivanju te informacije u listu 'Borba', a ne i da se ispitaju prisutna lica na sednici Vlade na kojoj se o tome odlučivalo".

"Novinari su saslušani, mi ćemo o tome obavestiti tužilaštvo i tu se naš posao završava, osim ako od tužilaštva nakanadno ne dobijemo novi zahtev", kazao je Dačić.

On je primetio da "postoji mogućnost, s obzirom na to šta se o tome objavljuje u našim medijima, da do dogovora uopšte ne dođe". "Dogovor se u slučaju Kovačević ne postiže sa američkom državom već sa onim ko je tužio", napomenuo je ministar.

Prema Dačićevim rečima, Vlada je svojom odlukom nastojala da se stavi tačka na taj slučaj jer je država Srbija na šteti.

Javnost treba da zna da li je taj dogovor postignut, kazao je Dačić i dodao da mu je malo čudno što tu odluku napadaju oni koji se zalažu za dobre odnose sa SAD.

"Pitanje da li je ta vest u toj fazi trebalo da bude poverljiva ili ne, ali su očigledno procene išle u pravcu poverljivosti zbog samog ishoda postizanja dogovora", kazao je Dačić.

U svakom slučaju, država će tu štetu morati da plati, kao što mora da se plati i šteta pričinjena prilikom paljenja američke ambasade u Beogradu, ukazao je ministar.

Dačić je rekao da će za štetu koja je pričinjena biti optuženi i Kovačević i državni službenik Srbije u SAD koji je dao garancije da Kovačević neće napustiti teritoriju te države.

Jeremić: Za sada državna tajna

U međuvremenu, Vlada Srbije objasnila je zašto je informaciju o slučaju Miladina Kovačevića označila državnom tajnom, ali se još uvek ne zna da li je podatak o iznosu obeštećenja tačan. Nisu poznati ni novi detalji oko istrage ko je odao tu informaciju.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, čije je minnistarstvo, navodno, tražilo da se na slučaj "Kovačević" stavi oznaka poverljivo, upravo zbog sporne oznake "tajno" ne može da govori o slučaju, ali je obećao da će nakon okončanja on biti potpuno transparentan.

"Bez obzira, zbog direktne odgovornosti i direktnog rukovodećeg, on je zajedno sa Igorom Miloševićem prošao kroz disciplinski postupak u okviru Ministarstva spoljnih poslova, koji je rezultovao u otpuštanju iz Ministarstva inostranih poslova", kaže on.

"Ovoga trenutka se vodi krivični postupak i protiv jednog i protiv drugog, koji će utvrditi stepen krivice i kako je došlo do kršenja diplomatskih normi i zakona SAD", kaže Jeremić.

On je objasnio i da je odluka o stavljanju oznake državne tajne doneta kako bi slučaj Kovačevića bio rešen na najbolji način.

Brkić: Zašto je Vlada ćutala?

Urednik ekonomske redakcije lista Politika Miša Brkić navodi za B92 da mu nije jasno zašto je Vlada Srbije nekoliko dana ćutala o slučaju Miladina Kovačevića.

"Ono za šta imam razumevanja to je da država pokušava da reši jedan prilično zamršen diplomatsko-pravno-sudski spor. I može dalje da traga", kaže on.

"Ali, ono za šta nemam uopšte razumevanja to je da mi kao poreski obveznici plaćamo visoku cenu nesavesnog rada jednog ili dvojice Vladinih činovnika koji su bili u konzularnom predstavništvu u Vašingtonu. Ja bih, kao poreski obveznik, možda potpisao odluku da se taj novac potroši kada bih video da su ti službenici kažnjeni", kaže Brkić.

Podsetimo, Vlada Srbije je saopštila da je na informaciju o pregovorima o finansijskoj nadoknadi za slučaj Miladina Kovačevića stavila oznaku poverljivosti u interesu uspeha tog procesa. Vlada je navela da će skinuti tu oznaku po pronalaženju rešenja prihvatljivog za obe zemlje.

OEBS posetio Borbu

Predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji posetili su redakciju lista Borba, ohrabrili redakciju da nastavi sa objektivnim informisanjem javnosti i najavili da će pažljivo pratiti taj slučaj, a posebno reakciju vlasti, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa urednicima Borbe rečeno je da je sloboda medija važan postulat demokratskog društva i da je potrebno omogućiti novinarima da neometano rade svoj posao, odnosno obaveštavaju javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: