Mesić: Srbija da prizna realnost

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić uveren da će srpsko-hrvatski odnosi dostići visok nivo i pored toga što je Zagreb priznao nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

00:09

Default images

Mesić je rekao da Srbija i Hrvatska dobro sarađuju u privredi, na nivou Vlade i resornih ministarstava, kao i da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova i da je to dovelo "do nesporazuma".

"Srbija nije tada imala kapaciteta za uspostavljanje vlasti na Kosovu, kao ni za nastavak pregovora, jer nije nudila ništa osim 'više od autonomije, a manje od samostalnosti'. To više nije bila podloga za pregovore, a status Kosova je morao da bude rešen", rekao je Mesić za RTS.

"Srbija mora da prizna realitet da Kosovo postoji, da su 52 države priznale Kosovo i da ima svoje granice", rekao je Mesić.

Prema njegovim rečima, posle proglašavanje nezavisnosti, Kosovo "još nije aktiviralo sve svoje kapacitete" i da je Kosovu za to neophodna međunarodna pomoć.

O povratku izbeglica u Hrvatsku, Mesić je rekao da "Hrvatska mora omogućiti svojim građanima povratak".

"Hrvatska im mora omogućiti raspolaganje njihovom imovinom, jer je to jedina karakteristika da ona bude prihvaćena kao demokratska zemlja. Hrvatska nije bila pravna država do 2000. godine, zbog čega su se neki zakoni primenjivali selektivno i sigurno na štetu ne samo Srba, već i Hrvata", rekao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: