Jeremić “Najevropljanin“

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić dobitnik je nagrade “Najevropljanin“ za oblast politike, koju dodeljuje nevladina organizacija Prva evropska kuća.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

20:56

Default images

Nagrada je Jeremiću uručena večeras na svečanosti u Starom dvoru, a predsedavajući Prve evropske kuće Dragoslav Kandić rekao je tom prilikom da su neiscrpna energija, znanje, upornost, doslednost, hrabrost i čvrsta opredeljenost ka evropskom putu i odbrani teritorijalnog integriteta Srbije učinili da Jeremić bude jedan od najuspešnijih šefova diplomatije u istoriji zemlje.

Jeremić je podsetio da je 2008. godina bila teška u kojoj, na sreću, nije došlo do podele na patriote i Evropljane.

"Sada je više nego jasno da se ne može biti patriota, a da svim srcem ne verujete u evropsku budućnost Srbije", naglasio je Jeremić.

On je rekao da je Vlada Srbije odlučna u nameri da evropska budućnost zemlje postane realnost.

Možda je nekada u nekim godinama pre nas bilo lakše ići evropskim putem i bio lakši zadatak boriti se i graditi evropsku buducnost neke zemlje, uključujući i našu. Međutim, tu smo gde jesmo sa teškim zadatkom, na teškom mestu i u teško vreme, ali mislim da nema važnijeg cilja u ovom trenutku i drugog horizonta prema kome ova zemlja treba da gleda“, poručio je šef diplomatije Srbije.

"Punopravna integracija u EU, stavljanje Srbije rame uz rame sa ostalim evropskim narodima u evropskoj kući, ostaje prioritet Vlade Srbije", poručio je Jeremić.

Nagrada za oblast ekonomije pripala je predsedniku Privredne komore Srbije (PKS) Milošu Bugarinu, kome je priznanje uručio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Bugarin rekao je da je zadatak PKS-a da srpsku privredu upozna sa prednostima ulaska zemlje u EU i neophodnosti harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa propisima Unije.

On je istakao da je PKS partner Vladi Srbije u procesu evropskih integracija.

Najevropljanka u oblasti sporta je najbolja teniserka sveta u prošloj godini Jelena Janković, koja nije primila nagradu jer zbog obaveza nije u Beogradu, dok je strani državljanin koji je svojom aktivnošću Srbiju približio Evropskoj uniji ambasador Slovačke u Beogradu Igor Furdik.

Furdik je rekao da je Srbija prioritet slovačke spoljne politike.

"Ulažemo sve napore da Srbija što pre, ukoliko to želi, postane članica EU", rekao je on. "Mi vas čekamo u EU. Trebate nam", poručio je slovački premijer.

Nagrada za najbolji projekat godine uručena je povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću za rad institucije na čijem je čelu, dok priznanje Najevropljanin za oblast preduzetništva pripalo direktoru Čačanske banke Draganu Jovanoviću.

Dodeli nagrada prisustvovao je premijer Srbije Mirko Cvetković, ministri u Vladi Srbije, ličnosti iz javnog života zemlje i predstavnici diplomatskog kora

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: