Susret Tadića i Hristofijasa

Kipar nikada neće priznati Kosovo, poručio je predsednik te zemlje Dimitris Hristofijas posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

14:58

Default images

Predsednici Srbije i Kipra, Boris Tadić i Dimitris Hristofijas, saglasili su se da je proces određivanja budućeg statusa Kosova potpuno odvojen od procesa približavanja Srbije EU. Tadić i Hristofijas ocenili su da se do trajnog i stabilnog rešenja za probleme na Kosovu može doći jedino kompromisom koji bi zadovoljio obe strane.

Predsednik Tadić je, nakon sastanka sa kiparskim kolegom, rekao da Srbija ne blokira učešće UNMIK-Kosova u međunarodnim procesima, i da je za Beograd prihvatljivo uključivanje Kosova u međunarodne forume ukoliko je ono u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i ne povređuje teritorijalni integritet Srbije.

"Utvrđivanje budućeg statusa Kosova razdvojeno je od pitanja integracija Srbije u Evropsku uniju od samog početka procesa integracije u EU. Srbiji niko ne može postaviti preduslov da prizna nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova zarad članstva u EU, zato što bi takav zahtev bio potpuno suprotan kriterijumima za učlanjenje u Uniju, pre svega, kopenhagenškim kriterijumima", rekao je Tadić.

Predsednik Kipra, jedne od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, rekao je da ta država ne namerava da promeni svoj stav po tom pitanju.

"Mi vas u potpunosti podržavamo u tom smislu, zato što je vaš slučaj zapravo i naš slučaj, a to je slučaj principa. Takođe, podržavamo i stav Srbije da kao demokratska zemlja ima svako pravo da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, nezavisno od pitanja Kosova", rekao je Hristofijas. On je podsetio da je 1974. godine Jugoslavija iskazala solidarnost u vreme kiparske krize, i rekao je da je zadovoljan zbog toga što Beograd i dalje insistira da se rešenje problema na Kipru mora iznaći u okvirima međunarodnog prava.

Boris Tadić je poručio da Kipar može da računa na podršku Srbije u naporima da reši višedecenijski spor sa turskom zajednicom.

Posetu Beogradu predsednik Kipra iskoristio je i da sa ovdašnjim ministrima potpiše sporazume o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, i saradnji u sportu i turizmu.

Otvorena nova ambasada Kipra

Predsednik Kipra razgovarao je i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem o otklanjanju dvostrukog oporezivanja između dve zemlje i saradnji u oblasti ekonomije, kulture i turizma.

Predsednik Vlade Srbije zahvalio je Hristofijasu na doslednoj podršci Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i u procesu vizne liberalizacije.

Predsednici Kipra i Srbije svečano su otvorili novu ambasadu te zemlje na Dedinju.

Koktelu upriličenom tim povodom prisustvovale su brojne zvanice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: