Poverljivo "u interesu pregovora"

Vlada Srbije saopštila da je na informaciju o slučaju Miladina Kovačevića stavila oznaku poverljivosti u interesu uspešnog vođenja pregovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

00:48

Default images

Vlada je pet dana nakon što je ta informacija procurela u medije, konačno potvrdila da je na slučaj Miladina Kovačevića stavila oznaku poverljivosti, uz objašnjenje da je to učinjeno u interesu uspešnog vođenja pregovaračkog procesa.

Oznaka državne tajne biće skinuta kada se pronađe rešenje prihvatljivo i za Srbiju i za SAD, gde je Kovačević osumnjičen za prebijanje kolege sa fakulteta Brajana Stajnhauera.

U međuvremenu, glavna i odgovorna urednica "Borbe" Olivera Zekić na informativnom razgovoru u policiji odbila je da otkrije ko je tom dnevnom listu bio izvor za informaciju da je Vlada spremna da isplati odšetu od milion dolara za slučaj Kovačevića.

Tek danas se Vlada oglasila povodom odluke o slučaju Miladina Kovačevića, ali se ni u tom saopštenju ne potvrđuje da li je tačno da je za obeštećenje u tom slučaju država spremna da iz budžeta isplati milion dolara.

Vlada navodi da, dok je u toku pregovarački proces, objavljivanje dokumenata sa oznakom poverljivosti nije u interesu rešavanja problema, pošto još nisu precizirani svi detalji eventualnog dogovora.

Istovremeno, nadležni organi će, kako je saopšteno, nastaviti da istražuju ko je neovlašćeno dao podatke o dokumentima koji su državna tajna.

Trojici inspektora koji su danas ispitivali glavnu urednicu "Borbe" Oliveru Zekić nije, međutim, pošlo za rukom da saznaju kako je taj dnevni list došao do informacije o slučaju Kovačević.

“Sve što sam im rekla - a sve što sada kažem i vama - jeste da, naravno, nisam odala ko mi je lično dao ovu informaciju i pozvala sam se na Zakon o informisanju, član 32, koji kaže da novinar ne mora da kaže ko mu je izvor”, rekla je Zekićeva.

Ona kaže da joj policija nije tražila listing telefonskih poziva, i da su policajci bili izuzetno ljubazni.

Iako u policiji kažu da je glavna urednica "Borbe" u policiju pozvana u svojstvu građanina i da oni samo sprovode ono što im Republičko tužilaštvo naloži, advokat Zekićeve Sead Spahović smatra da je ispitivanje novinara potpuno bespotrebno.

“Nije bilo nikakve potrebe za ovim, prema tome, tu nema nikakvog krivičnog dela, tu niko ne može da bude krivično gonjen. Može samo na silu, ali krivično delo nije izvršeno, a pogotovo nije izvršio novinar koji je preneo to što je saznao”, naveo je Spahović.

“Ovo je jedna glupost, ovo će da ohrabri novinare, i treba da ih ohrabri, i treba sve da objavljujete”, poručio je on. Nekadašnji premijer Zoran Živković kaže za B92 da je normalno da Vlada donosi i odluke sa oznakama državna ili službena tajna, ali mu je ova o slučaju Kovačević veoma sporna, jer ne vidi šta je njen cilj.

On kaže da kod nas ne postoji zakon koji reguliše šta može nositi takvu oznaku, pa se, nažalost, sve svodi na slobodnu procenu ministara.

“Po kom osnovu, sa kojom idejom, sa kojim ciljem, sa kojom pameću država sebe dublje uvlači u problem te kafanske tuče. Ovakvim odlukama država postaje praktično saučesnik u svemu tome”, rekao je Živković.

“Mislim da je ono što je trenutno najopasnija stvar, a to što se tu troši novac građana Srbije je takođe problem, ali mislim da je prethodni problem zašto država radi ovakve gluposti i šta je ideja onoga ko je predložio i šta ćemo mi da dobijemo kao država, kao vlada, kao narod, time što se mešamo u kafansku tuču”, pita se on.

Živković kaže da Vlada, naravno, može da donosi poverljive odluke, čak i kada je reč o sredstvima iz budžeta, ali kaže da je praksa da se to radi samo kod specifičnih nabavki za vojsku ili policiju, kao što je, na primer, kupovina oružja.

Advokat Miladina Kovačevića Borivoje Borović je u emisiji "Stanje nacije" na TV B92 rekao da sumnja da će istraga o odavanju službene tajne biti sprovedena, a bivši ministar pravde Vladan Batić smatra da je nemoguće da se otkrije ko je bio izvor informacija. Zekićeva je prethodno za B92 rekla da "ni po koju cenu" redakcija "Borbe", ni ona lično, neće otkriti izvor informacije o slučaju Miladina Kovačevića.

"Dakle, ni po cenu da nas sve pohapse i zatvore redakciju, izvor je naš i štitićemo ga do kraja", rekla je ona.

Ona kaže da je "Borba" u većini slučajeva zadovoljna reakcijom kolega.

"Svi su stali na našu stranu. Vlast, po svemu sudeći, nije računala na kolegijalnu novinarsku solidarnost u ovako osetljivim slučajevima, a s druge strane, mislim da je ovo slučaj koji je prvi put u istoriji svih afera nakon 5. oktobra uspeo da ujedini javnost, odnosno da su svi na strani istine", kaže Olivera Zekić. O slučaju Miladina Kovačevića piše i današnja štampa, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

ANEM protestuje zbog pritiska na medije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje povodom pritisaka koji se vrše na redakciju dnevnog lista “Borba” nakon objavljivanja informacije o tome da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara kako bi se Miladinu Kovačeviću sudilo u Srbiji, umesto u Americi, za povređivanje američkog studenta Brajana Stajnhauera.

ANEM u saopštenju podseća da su, u skladu sa važećim Zakonom o javnom informisanju, mediji u Srbiji slobodni da objavljuju informacije o stvarima od javnog interesa bez obzira na način na koji su takve informacije pribavljene.

ANEM takođe ukazuje da, u skladu sa istim zakonom, u ovom slučaju novinar nije dužan da otkrije izvor svoje informacije.

Ta medijska organizacija podseća da je v.d. republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović izjavio da predmet interesovanja tužilaštva nisu medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića, a koja nosi oznaku službena tajna, već su predmet njihovog interesovanja lica koja su novinarima dala informaciju i na taj način odala tajnu. Tužilac je istakao da je tužilaštvo uvek do sada podržavalo i štitilo slobodu medija i javne reči i da će tako biti i ovog puta.

U saopštenju se dodaje da ANEM pozdravlja takvo stanovište republičkog javnog tužioca po kojem krivična odgovornost eventualno može postojati na strani onih koji odaju tajnu, a ne na strani novinara i medija koji o već otkrivenoj tajni pišu.

ANEM, međutim, ukazuje da praksa nije uvek bila takva, te poziva tužilaštvo da odustane od krivičnog progona novinarki Televizije B92 Ivane Momčilović, Jasmine Karanac i Antigone Andonov, protiv kojih je, po optužnom predlogu Četvrtog opštinskog tužilaštvu u Beogradu, zakazan glavni pretres za krivično delo povrede tajnosti postupka.

Novinarke su optužene zbog objavljivanja delova sadržaja transkripata prisluškivanih razgovora pripadnika takozvane "drumske mafije”, čija je tajnost već bila narušena od strane drugih lica.

ANEM se pridružuje i zahtevima da se u Srbiji zakonom jasno utvrde kriterijumi na osnovu kojih bi pojedini podaci mogli biti klasifikovani kao tajni. Time bi se sprečile zloupotrebe i neosnovana klasifikacija kao tajnih dokumenata koji su nesporno od javnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: