Dačić: Ništa nije dogovoreno

Ministar policije Ivica Dačić kaže da ništa konkretno nije dogovoreno u Vladi u vezi sa slučajem Miladina Kovačevića, već da se razmatralo u formi predloga.

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2009.

14:23

Default images

Ministar je podsetio da je slučaj Kovačevića, o kome se raspravljalo na sednici Vlade, stavljen pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava spoljnih poslova i pravde i da je on bio protiv toga.

On je rekao i da na Vladi ništa konkretno nije dogovoreno u vezi sa slučajem Kovačević već da je ono što je objavljeno u medijima samo razmatrano u formi predloga, što ne znači da je dogovor postignut.

"Nemojmo sada da se pravimo ludi, konzul ili vicekonzul je u ime države dao garanciju da on neće izaći iz Amerike. Srbija je odgovorna za to, jer je to, u ime nje, učinio diplomatsko-konzularni predstavnik naše zemlje", rekao je Dačić.

"Ovde niko nema nameru da brani Kovačevića, ali Srbija treba da se oslobodi odgovornosti, jer je garantovala da on neće napustiti SAD", naglasio je Dačić.

"Odakle pare, kako će se postignuti dogovor, ovo je samo način da mu se sudi u zemlji. Ako mislite da država treba i dalje da ratuje sa Amerikom, postoje i drugi načini za to", kaže Dačić.

"Što se mene tiče, ja uopšte nisam učestvovao u tim razgovorima i, što se mene tiče, on treba da odgovara pred svakim sudom jer je kriv", kaže ministar policije.

Zamenik premijera i ministar policije kaže da ovaj slučaj predstavlja proces koji treba da se završi jer je država Srbija, odnosno njeni činovnici, dala garancije SAD da Kovačević neće da napusti Ameriku.

On je ponovio da MUP neće vršiti pritiske na novinare, pa ni u slučaju onih koji su u listu Borba objavili poverljivu informaciju sa sednice vlade o slučaju Miladina Kovačevića.

"Ja kada sam dobio informaciju da je bilo planirano da policija ide u novine, dao sam nalog da se ne ide u medije jer, dok sam ja ministar, sigurno niko neće ići u medije niti ih zatvarati niti hapsiti novinare", kaže Dačić.

Tužilac: Mediji nisu meta

Republički tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića, a koja nosi oznaku službena tajna, nisu predmet interesovanja Tužilaštva.

Predmet interesovanja Tužilaštva su, objasno je on, odgovorna lica koja su dala novinarima tu informaciju i na taj način izvršili krivično delo odavanja službene tajne.

Republički tužilac je istakao da Tužilaštvo odgovorno radi svoj posao i da je uvek do sada podržavalo i štitilo slobodu medija i javne reči i tako će, kako je rekao, biti i ovog puta.

"Loša poruka"

Nadežda Gaæe (Fonet)
Najava ispitivanja vlasnika i glavne urednice lista “Borba” liči na pritisak na medije, izjavila je gostujući u Vestima TV B92, predsednica NUNS-a Nadežda Gaće. Ona je dodala da se ovakvim akcijama policije medijima šalje veoma loša i nedemokratska poruka.

"Vlada prvo treba da razmisli ko je od ministara, činovnika, državnih sekretara, službenika - vest je odatle krenula", kaže ona.

"I ovo mi po malo liči na baba i deda kopaju repu, pa onda ne mogu da je izvuku pa dođe unuk, dođe unuka i na kraju dođe mali miš, pa povuče, pa se repa izvuče. Krenulo se obrnutim putem“, smatra Gaće.

Ona je ponovila i da novinari nisu dužni da otkrivaju svoje izvore. “Novinar ima pravo da štiti svoj izvor informisanja. Njega štiti zakon o informisanju i povelja UN-a", kaže ona.

"Svaki kao građanin može biti pozvan u policiju ili kao svedok da da izjavu, ali novinari ne moraju da kažu svoj izvor“, rekla je ona.

“Mediji mogu da odgovaraju”

S druge strane, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić izjavio je da za odavanje informacije koja je na zakonom propisan način proglašena državnom tajnom može krivično da odgovara ne samo lice koje je tu informaciju odalo, već i medijski izeštač koji ju je učinio dostupnom javnosti.

Pitanje krivične odgovornosti zavisi od toga da li je medijiski izveštač prilikom objavljivanja takve informacije bio svestan da odaje državnu tajnu, naglasio je Škulić.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je neodložno usvajanje Zakona o Klasifikaciji tajnih podataka zbog toga što bez njega uvek postoji sumnja da je na nešto proizvoljno stavljena oznaka tajnosti.

Reagovala i ostala udruženja

Udruženje novinara Srbije očekuje da "prestane pritisak na redakciju i novinare 'Borbe', koji su objavljivanjem informacije koju je Vlada pokušala da sakrije od svojih građana nesporno profesionalno postupili".

Javnost Srbija ima i te kako opravdan interes da zna šta Vlada radi sa parama građana, bez obzira što je to sama Vlada proglasila za državnu tajnu, navedeno je u saopštenju.

Zajedničko saopštenje izdali su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i asocijacija Lokal pres.

"Saslušavanjem novinara, netransparentnom zaštitom optuženika za teška krivična dela i funkcionera i činovnika koji krše zakone i štete ugledu i interesima zemlje i njenim odnosima sa drugim zemljama, Srbija šalje loše poruke svojim gradanima i svetu da su kriminal i korupcija dozvoljeno ponašanje", navode oni.

Redakcija nije dužna da oda izvor

U redakciji lista “Borba“ poručuju da po zakonu nisu dužni da odaju izvor koji im je dostavio informaciju o milion dolara za Miladina Kovačevića.

Podsetimo, policija je juče najavila, a zatim i otkazala dolazak u dnevni list “Borba”, gde je htela da ispita vlasnika tog lista Ivana Radovanovića i glavnu urednicu Oliveru Zekić zbog odavanja državne tajne o milion dolara za slučaj Miladina Kovačevića.

Olivera Zekić kaže da je telefonom pozvana da se sutra javi na informativni razgovor u policiju i da će se odazvati tom pozivu.

Vlast je priznala da je odlučila da Miladinu Kovačeviću da milion dolara i da tu odluku proglasi državnom tajnom - tim rečima je juče dolazak policije u svoju redakciju protumačila glavna urednica Borbe Olivera Zekić.

Podsetimo, "Borba" je objavila da je Vlada Srbije, pod oznakom "strogo poverljivo" donela odluku da isplati 900 hiljada dolara odštete američkom studentu Brajanu Stajnhaueru koga je pretukao Kovačević, nanevši mu teške povrede.

Istom odlukom Vlada je namenila i 100.000 dolara Kovačeviću za kauciju američkom sudu. Niko iz Vlade još nije objasnio da li su navodi objavljeni u “Borbi“ tačni i, ako jesu, koji su razlozi za isplatu milion dolara za slučaj Miladina Kovačevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: