Makedonske škole etnički podeljene

U delovima Makedonije u vrtićima i osnovnim školama već postoje smene po etničkoj osnovi, a sada se to traži i u srednjim školama.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

16:22

Default images

Odvojeno nastavu pohađaju i učenici srednjih škola u Tetovu i Kumanovu, a na red je došla gimnazija u Strugi. Time se međunacionalni problemi Makedonaca i Albanaca, posle oružanog sukoba i tragičnih incidenata na izborima prethodnih godina, sada pokazuju i u školama.

Klupe u kojima sede makedonski učenici u struškoj gimnaziji "Niko Nestor" su već dve nedelje prazne. Odbijaju da uče i istoj smeni sa Albancima zbog čestih incidenata i tuča sa ozbiljnim posledicama.

Ovakva situacija se provlači več godinama unazad, kažu oni đaci makedonske nacionalnosti koji su se složili da se pojave ispred kamera.

"Tuče su masovne i izuzetno opasne. Koriste se noževi, pištolji. Albanci nas obično napadaju kada su u velikim grupama, a mi smo sami ili sa nekolicinom prijatelja."

"Od škole smo tražili pojačane mere bezbednosti. Obezbedili su nam video-nadzor i prisustvo policije. Ništa nije pomoglo." Iza zahteva makedonskih učenika koje je prihvatila Vlada stoje i njihovi roditelji. Oni smatraju da incidente izazivaju oni albanski učenici koji dolaze iz okoline Struge.

"Kad dođu u grad, oni se prvi put suočavaju sa činjenicom da postoji jezik koji je različan od njihovog maternjeg, albanskog. Za njih je sve nepoznato, pa čak i to da postoji druga religija", kaže Višnja Duracoska, majka jednog od učenika.

Direktor gimnazije "Niko Nestor" ne razume uporno odbijanje albanskih učenika, ali ni lokalnih vlasti, da se nastava izvodi u etničkim smenama.

"Etničke smene već postoje u obdaništima i u osnovnim školama. Već godinama unazad Makedonci i Albanci u ovoj gimnaziji nisu imali nijednu zajedničku aktivnost. Posebno organizuju ekskurzije, posebno proslavljaju maturu", kaže Mare Saveska, direktorka srednje škole "Niko Nestor".

Albanski učenici, njihovi roditelji i profesori Albanci se ne slažu sa idejom o podeli u etničke smene. Tuče su po njima retke i izolovane.

Identičan stav ima i gradonačelnik Struge Ramiz Merko, koji tvrdi da se učenici tuku samo u školi, ali ne i u gradu.

"Makedonski i albanski učenici se druže u gradu, zajedno izlaze uveče. Suživot u Struzi nije nikada bio doveden u pitanje", kaže gradonačelnik Struge.

Inače, etničke smene već postoje u gimnazijma u Tetovu i u Kumanovu. Podelu su tamo tražili albanski učenici.

Za incidente u Strugi Vlada je optužila opozicioni Socijaldemokratski savez, koji je 2004. godine doneo Zakon o teritorijalnoj organizaciji.

Tada je iz teritorijalne mape bila izbrisana trećina opština, a opštinske granice Struge i Skoplja su bile proširene ruralnim naseljima u kojima živi albanska većina.

Opozicija je odgovorila da Vlada jedino traži krivca i da je razlog problema koalicioni nesporazum između VMRO-DPMNE i albanske partije DUI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: