SAD: Primena poreskih olakšica

Američki predsednik Barak Obama naložio je ministarstvu finansija da počne da primenjuje poreske olakšice, koje će obuhvatiti 95 odsto Amerikanaca.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

15:03

Default images

Time je počeo da ispunjava predizborno obećanje da će borbu protiv recesije početi već na samom početku svog predsedničkog mandata. Poreske olakšice deo su 787 milijardi dolara vrednog "paketa" za spas američke privrede, koji je početkom meseca odobrio Kongres.

Cilj je da se više nova ostavi "u džepovima" Amerikanaca i privreda stimuliše povećanjem potrošnje.

U redovnom nedeljnom obraćanju naciji preko radija, Obama je objasnio da će na ovaj način od 1. aprila prosečna američka porodica nositi kući iz banke 65 dolara više svakog meseca.

"Nikada u našoj istoriji smanjenje poreza nije tako brzo sprovedeno niti obuhvatilo toliko Amerikanaca", naglasio je on.

S obzrom na desetine hiljada građana SAD koji svakoga meseca gube posao zbog ekonomske krize (samo u januaro bilo ih je gotovo pola miliona), Obama je rekao da je oporavak američke privrede najviši prioritet.

On je rekao da će uspeh ili neuspeh u tome definisati uspešnost njegovog predsednikovanja.

Rojters podseća da je jedna od glavnih tema Obamine predsedničke kampanje od početka krize bilo obećanje da će poreske olakšice, koje su u vreme njegovog prethodnika Džordža Buša važile samo za najbogatije Amerikance, obuhvatiti 95 odsto stanovnika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: