Bugarska i Rumunija pod snegom

Bugarska je u kolapsu posle snežnih oluja koje su juče pogodile veći deo zemlje. Problemi sa snegom pogađaju i Rumuniju.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.02.2009.

14:51

Default images

U Bugarskoj saobraćaj je otežan, blokiran je veliki broj puteva, a problema sa nestašicom struje i vode imaju stanovnici u glavnom gradu i nekim selima blizu Plovdiva, u centralnoj Bugarskoj.

Bugarska prestonica osvanula je pod debelim snežnim pokrivačem. Čak devet kvartova u Sofiji ostalo je juče bez struje. Odlazak na posao bio je prava noćna mora, s nisu radile ni taksi službe.

Jedna zaprežna kola sa tročlanom porodicom prevrnula su se u reku Đulinska u opštini Bjala, na obali Crnog mora. Otac je preživeo, a za ženom i detetom spasioci i dalje tragaju.

Snežna oluja prevrnula je jedan putnički autobus na putu između grada Stara Zagora i mesta Sliven.

Jedini putnici bilu su vozač i kondukter i oni nisu povređeni. Na istom putu prevrnuo se i jedan kamion. Zbog udesa i palog drveća putevi su potpuno blokirani.

U centralnom delu Bugarske, u regionu Plovdiva, posle snežne mećave praćene jakim vetrom, 25 sela ostalo je bez vode, a oko 40 bez struje. Nacionalna služba za drumski saobraćaj zabranila je teretnim vozilima na severu zemlje da izlaze na puteve dok ne prođe nevreme.

Policija i službe za vanredne situacije zaustavljaju vozila koja ulaze u zemlju preko dunavskog mosta i preusmeravaju ih prema gradu Bjali. U nesreći koja se dogodila na putu Bjala Ruse poginula je jedna osoba. U tom delu zemlje situacija je kritična jer sneg i dalje pada.

Više od 2.000 specijalnih vozila raščišćava autoputeve, što je maksimalan broj vozila koju imaju bugarski putari. I dalje duva jak severni vetar, a vidljivost je do 200 metara, zbog čega je za saobraćaj zatvoren planinski prevoj Šipka.

Zbog velikih snežnih nameta u Bugarskoj, na graničnom prelazu Vama Beket sa Rumunijom stvorila se kolona duga pet kilometara, dok je prelaz na bugarskoj teritoriji još blokiran.

Više stotina kamiona i drugih vozila, među kojima 200 rumunskih, provelo je celu noć na bugarskoj granici.

U samoj Rumuniji, zbog jakog vetra i snega od juče je otežan saobraćaj, posebno na jugu zemlje. Šef saobraćajne policije i njegov zamenik u županiji Vrančea su podneli ostavku zbog nastalih problema.

Na Crnom Moru sve rumunske luke su zatvorene jer vetar dostiže brzinu i od 90 kilometara na sat na moru i 70 kilometara na sat na kopnu. Zatvoren je i kanal Dunav-Crno more.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: