I alkohol podstiče rak

Samo jedna čaša vina dnevno može povećati rizik od dobijanja raka, pokazuju novi naučni izveštaji.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

13:39

Default images

Oko 10,8 odsto slučajeva raka među muškarcima i 4,5 odsto među ženama izazvano je konzumiranjem alkohola, navodi se u međunarodnom izveštaju, koji je urađen na Nacionalnom institutu za rak u Parizu.

Izveštaj o povezanosti alkohola i raka govori da jedna čašica alkohola dnevno povećava za 168 odsto opasnost od raka usta, ždrela i grkljana, za 28 odsto od raka jednjaka, za 10 odsto od raka dojke i za devet odsto od raka debelog creva.

Izveštajem je obuhvaćena analiza više od 7.000 naučnih istraživanja o uticaju alkohola na pojavu raka.

U pića koja povećavaju opasnost od pojave raka spada i vino, koje koje se ranije smatralo da je u manjim količinama korisno za zdravlje ljudi, preneli su francuski mediji.

Čaša vina dnevno povećava opasnost od pojave raka s devet na 168 odsto.

Alkohol, kako su ustanovili naučnici, utiče na povećanje opasnosti od pojave raka jer se u organizmu transformiše u acetaldehid, jedinjenje koje se smatra kancerogenim po čovekov organizam.

Acetaldehid iz organizma uklanja jedan drugi enzim, ali on može duže vreme da ostane u većim količinama u organizmu osoba koje konzumiraju više alkohola ili su genski programirane da sporo razgrađuju acetaldehid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: