Optužnica protiv Branka Jocića

Protiv bivšeg direktora JP "Putevi Srbija" Branka Jocića podignuta je optužnica jer je prekoračio budžet preduzeća za 200 miliona evra.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Subota, 21.02.2009.

12:12

Default images

Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu Jocića, potvrdila je za B92 tužiteljka Gordana Čolić. On je optužen da je falsifikovao službene isprave i prekoračio budžet tog javnog preduzeća za 200 miliona evra. Ona objašnjava da je za falsifikovanje službene isprave zaprećena kazna do pet godina, a za prekoračenje budžetskih sredstva do jedne godine.

"U roku od 15 dana Jocić i njegovi branioci imaju pravo da stave prigovore na optužnicu, posle čega će krivično vanpretresno veće suda odlučiti da li će ona ostati pravosnažna", rekla je Čolićeva.

Bivši direktor je osumnjičen da je falsifikovanjem dokumentacije umanjio ukupan iznos potrošenih sredstava u 2004. za oko 12,5 miliona evra, u 2005. za oko 86 miliona, a da je u 2006. budžet Puteva Srbije "probio" za 100 miliona.

Budžetom za 2006. bilo je predviđeno trošenje 34,5 milijardi dinara, ali je potrošeno 36 milijardi. Jocić se tereti da je lažno umanjio utrošeni iznos za 2,03 milijardi dinara, čime je prkoračio dozvoljeni 'minus' od milion dinara.

Branko Jocić je jedan od direktora javnih preduzeća koje je postavio lider Nove Srbije Velimir Ilić za vreme dok je bio ministar u dve vlade Vojislava Koštunice. A kako pišu Novosti, tužilaštvu je u međuvremenu stigla i anonimna krivična prijava protiv Jocića zbog malverzacija prilikom sklapanja ugovora za put M19 od Beograda do granice sa BiH.

"Sporan je aneks ugovora za nastavak radova na deonici od Šapca do Loznice, jer je vrednost posla u aneksu nekoliko puta veća od vrednosti posla u osnovnom ugovoru. To je suprotno propisima o privrednom poslovanju", navodi se u prijavi.

U anonimnoj prijavi Jocić se tereti i za "nameštanje" tendera dekanu Građevinskog fakulteta u Beogradu, mužu direktorke za projekte "Puteva Srbije". Navodi se i da su projekti za magistralne puteve Valjevo-granica sa BiH i Kragujevac-Kraljevo plaćani više puta.

U prijavi piše i da je na račun kluba "Crvena zvezda" mimo zakona uplaćeno 200.000 evra, a bivši direktor je anonimnim podnosiocima sumnjiv i zbog zapošljavanja mimo konkursa i propisa preduzeća. Ljudi koje je on doveo su, navodno, odgovorni za brojne zloupotrebe.

Sve ove sumnje još se proveravaju u MUP. Jocić je bio upleten u priču o drumskoj mafiji, o čemu je više puta 2007. godine izveštavao B92, a takođe je vređao poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: