Nema vakcine protiv besnila

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru već mesec dana nema vakcine protiv besnila, a nema ih ni u drugim gradovima.

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

12:45

Default images

Vakcina nema ni u Nišu, Kraljevu, Požarvcu, Pančevu, Šapcu, Leskovcu, Vranju, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Beogradu, Kikindi i Užicu, a u ostalim gradovima rezrve su na minimumu. Kako B92 saznaje u Pasterovom zavodu u Novom Sadu, koji ovu vakcinu uvozi i distribuira gradovima u Srbiji, sve zalihe vakcina su potrošene.

Poslednja vakcina i serum protiv besnila u Zavodu za javno zdravlje Timok u Zaječaru iskorišćeni su 19. januara.

Istog dana obaveštene su sve zdravstvene ustanove u Timočkoj krajini da vakcina više nema i da pcijente ne upućuju u Zavod.

U Zavodu kažu da su o nestašici na vreme obavestili Pasterov zavod u Novom Sau, Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje, ali da još nisu dobili ni odgovor ni vakcine.

"Pasterov zavod je pravio projekciju koju daje Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koja, ako se složi sa tim planom, odobri da Pasterov zavod u Novom Sadu raspiše tender", kaze doktor Predrag Marušić, načelnik centra za prevenciju i kontrolu bolest, Zavoda Timok.

"Međutim, mi smo oktobra prošle godine dobili plan, ali nijednu drugu informaciju nismo dobili: da li je raspisan tender, je li završen tender, kada će biti to realizovano, hoće li i kada doći vakcine, ništa od toga ne znamo", kaže on.

Pošto je Republička veterinarska inspekcija pre godinu dana zabranila hvatanje pasa u Zaječaru, procenjuje se ih danas na ulicama grada ima više od 3.000, a njihovi napadi na ljude su učestali.

Ukoliko životinja ne može da se stavi pod 10-dnevni nadzor, čovek kojeg je povredila mora da primi svih pet doza vakcine. Samo u toku prošle godine zavodu se javilo 45 pacijenata, što je, kažu, tek petina od stvarnog broja povređenih. "To vam je jako veliki broj, daleko veći od onoga koji je bio planiran da Zaječar dobije", kaže doktor Marušić.

"Mi smo zahvaljujući razumevanju Pasterovog zavoda u Novom Sadu dobili i dodatnu količinu vakcina, ali sve je to trajalo do 19. januara", kaže on.

U Zavodu za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru kažu da je zbog nestašice vakcina protiv besnila situacija u Srbiji alarmantna i da o posledicama ove bolesti, ukoliko se on pojavi, ne žele ni da govore.

Ono što je, kažu, nedopustivo je što ni posle mesec dana nema odgovora kada će vakcina u Srbiji ponovo biti.

"U Srbiji ne vlada nestašica vakcina"

Direktor novosadskog Zavoda za antirabičnu zaštitu Jelena Desnica izjavila je večeras Tanjugu da samo u pojedinim zdravstvenim ustanovama nema vakcina protiv besnila, ističući da u ovom momentu u Srbiji ne vlada nestašica tih vakcina, kako se čulo u javnosti proteklih dana.

Ona je objasnila da je u 2008. godini bila povećana potrošnja, pa je nabavka za ovu godinu još u toku, ali da će već u sredu biti nabaljene dovoljne količine vakcina koje će se isporučivati zdravstvenim ustanovama.

Ukoliko se utvrdi da je životinja koja je bila u kontaktu sa nekom osobom bila besna, takva osoba mora odmah da primi vakcinu protiv besnila, kazala je Desnica.

Nema ni ampula vode

Lekari Zdravstvenog centra u Zaječaru ne mogu da prepisijuju pencilinsku terapiju, jer nema ampula vode neophodnih za pravljenje injekcija, preneli su danas lokalni mediji.

"Pacijenti nisu ugroženi, jer je reč samo o vodi za penicilin koji može biti zamenjen nekom drugom ampula terapijom", naveli su u Zdravstvenom centru i dodali da je ovih dana povećana potražnja penicilina.

U toj zdravstvenoj ustanovi navode da ne pamte da je ikada postojao deficit supstance koja se meša sa penicilinom a koja košta samo osam dinara.

Farmaceuti u zaječarskim apotekama rekli su lokalnoj televiziji da je ampule sa vodom trenutno nemoguće nabaviti zbog zastoja u proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: