U demonstracijama 26 povređenih

26 osoba povređeno je kada je policija otvorila vatru na demonstrante koji su u Šrinagaru tražili oslobađanje jednog od separatističkih lidera.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.02.2009.

18:47

Default images

Demonstranti okupljeni na ulicama Šrinagara, letnje prestonice indijske severne provincije Džamu i Kašmir, uzvikivali su "Dole snage bezbednosti, oslobodite Šabira Šaha", dok su neki bacali kamenice na policajce. Prema navodima policije 26 osoba je povređeno u sukobima.

Policija je zatvorila Šaha prošle godine, nakon što je predvodio najveće proteste u poslednje dve decenije protiv indijske vladavine u Kašmiru.

Šah, koga pristalice zovu "Kašmirski Nelson Mandela" proveo je više od 20 godina u zatvoru jer se suprotstavljao indijskoj vlasti.

On je izvršni član regionalnog speratističkog saveza Svepartijska slobodarska konferencija.

Na Kašmir polažu pravo i Indija i Pakistan, koje su zbog Kašmira ratovale već dva puta. Uprkos smanjenju tenzija između dve zemlje, nasilje se rasplamsalo u delu koji je pod indijskom kontrolom.

Islamsko-ekstremističke grupe tvrde da će nastaviti da se bore za slobodu dela Kašmira koji je pod indijskom kontrolom. U nemirima koji su izbili 1989. godine, poginulo je više od 40 hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: