Ključna pitanja ostala neusaglašena

Uprkos celodnevnom sastanku u Ljubljani, Slovenija i Rusija nisu postigle dogovor oko najvažnijih pitanja o sporazumu o gasovodu Južni tok.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

18:30

Default images

Slovenačka i ruska delegacija koje su vodili slovenački ministar privrede Matej Lahovnik i zamenik ministra za energetiku Rusije Anatolij Borisovič Janovski, pokušavale su tokom celog jučerašnjeg dana sve do kasne večeri, da se dogovore oko glavnih pitanja koja se tiču mogućeg prolaska gasovoda Južni tok preko Slovenije.

Uprkos tome što je slovenačko ministarstvo privrede danas saopštilo da je "većina teksta sporazuma o gasovodu Južni tok usklađena u obostrano zadovoljstvo" i dalje očito ostaju otvorena ključna pitanja.

Naime, nova slovenačka vlada koju vodi premijer Borut Pahor odustala je od obećanja koje je ruskoj strani dala prethodna vlada, kojoj je predsedavao Janez Janša.

Tako je u ovim pregovorima glavni “kamen spoticanja” upravo pitanje ko će biti većinski vlasnik budućeg slovenačko-ruskog preduzeća koje bi upravljalo delom gasovoda koji bi vodio preko Slovenije.

Rusija želi da ima većinsko vlasništvo, 51 odsto u pomenutom preduzeću, što Slovenija odbija.

Istovremeno, Rusija želi da buduće zajedničko preduzeće bude zatvoreni sistem, dok se Slovenija ne protivi mogućem ulasku drugih partnera, jer pravila EU čija je Slovenija članica ne predviđaju preduzeća zatvorenih sistema.

Ne samo što Slovenija i Rusija još uvek ne mogu da se dogovore oko ovih pitanja, već još uvek nisu dogovorene ni tačke na kojima bi gasovod Južni tok ulazio u Sloveniju.

Istovremeno, nije potpisan ni dugoročni ugovor oko dostavljanja gasa, niti se još uvek zna koliko bi Slovenija gasa mogla da dobije.

Sudeći prema saopštenju slovenačkog ministarstva privrede, razgovori slovenačkih “Geoplina” i “Geoplin gasovoda” i ruskog “Gasproma” nastaviće se u drugoj polovini marta u Moskvi, nakon čega će Slovenija i Rusija dogovoriti susret na ministarskom nivou.

Ukoliko dođe do usklađivanja sporazuma, najpre će morati da ga parafiraju ministri privrede obeju zemalja, a potom će ga potpisati premijeri, a u Sloveniji će morati i da ga ratifikuje parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: