Ciljevi Strategije o zdravstvu

Vlada je usvojila Strategiju za stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata, čiji je cilj viši nivo bezbednosti pacijenata.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

16:55

Default images

Na predlog Ministarstva zdravlja, Vlada Srbije usvojila je Strategiju za stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata. Jedan od hitnih zadataka Strategije jeste da se skrati vreme čekanja obolelih na medicinske procedure i intervencije i da se umanji nezadovoljstvo pacijenata zdravstvenim uslugama.

Nužno je i poboljšati komunikaciju između zdravstvenih radnika i pacijenata.

“Oni su nezadovoljni, odnosno smatraju da bi komunikacija između pacijenata i lekara i medicinskih sestara i svih zdravstvenih radnika u ustanovi mogla da bude mnogo bolja i smatraju da još uvek ne dobijaju dovoljno informacija o svom zdravlju, odnosno da još uvek ne mogu da utiču na plan terapije”, kaže Snežana Simić iz Nacionalne komisija za stalno unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Cilj Strategije jeste da se zdravstvena zaštita učini bezbednijom i da se rizici po zdravlje pacijenta svedu na minimum. Strategija podrazumeva i obaveznu akreditaciju zdravstvenih ustanova.

“Akreditacija je ozbiljan proces i ozbiljan posao. Mi smo tek počeli da ‘izučavamo zanat’ kako izgleda akreditovanje ustanova, vežbali tu veštinu u jednom broju, i u narednim godinama ćemo dostići nivo da svaka ustanova mora kroz to da prođe”, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Ako hoćete da rešite neujednačen kvalitet, hoćete da rešite neprihvatljiv nivo variranja u ishodima po zdravlje - nedopustivo je da jedan moždani udar ima smrtnost koja je tri ili četiri puta veća na jednom mestu, ako je udaljeno 300 kilometara od Beograda, nego u Beogradu”, kaže on.

Cilj nove strategije jeste i da se smanji neefikasno korišćenje zdravstvenih tehnologija, da se unapredi permanentna obuka zdravstvenih radnika, ali i da se postojeći resursi iskoriste na najbolji način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: