Pariz: Demonstracije studenata

Policija je rano jutros evakuisala oko 200 studenata koji su okupirali amfiteatar univerziteta Sorbona, posle demonstracija u Parizu.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.02.2009.

12:43

Default images

Na demonstracijama je učestvovalo oko 30.000 protivnika vladinih reformi obrazovnog sistema. Uprkos školskom raspustu, širom Francuske je demonstriralo između 30.000 i 50.000 studenata i profesora.

Studenti koji su u toku večeri okupirali Sorbonu rekli su medijima da je "na pomolu radikalizacija pokreta pošto vlada ne sluša" njihove zahteve. U evakuaciji su učestvovale brojne policijske snage. Studenti su najavili nastavak protesta, koji ulaze u treću nedelju.

Oni traže da se povuče reforma o statusu profesora i istraživača, kao i mere o ukidanju radnih mesta u visokoškolskom obrazovanju i protive se ukidanju velikih istraživačkih centara.

Ovim zahtevima su se pridružili i predsednici univerziteta, koji su obično neutralni.

Ministarka za visoko obrazovanje i istraživački rad Valeri Pekres izjavila je juče da priprema novi tekst reformi koji će predstaviti u narednim nedeljama.

Sorbona je poslednji put bila okupirana u martu 2006. godine, tokom demonstracija protiv kontroverznih mera vlade za zapošljavanje mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: