Obnova istrage o Politkovskoj?

Ruski sudija zatražio je da se obnovi istraga za ubistvo novinarke Ane Politkovske, dan pošto su oslobođena trojica muškaraca optužena za saučesništvo.

Izvor: Beta

Petak, 20.02.2009.

12:40

Default images

"Pošto su sudije odlučile da braća (Džabrail i Ibragim) Mahmudov i Sergej Hadžikurbanov nisu umešani u taj zločin, slučaj treba da bude vraćen ruskom tužilaštvu za novu istragu, da bi se našle osobe koje jesu umešane", rekao je sudija Jevgenij Zubov, prenosi ruska agencija Interfaks.

Ruska štampa danas piše da je došlo do "totalnog neuspeha" istrage o ubistvu Ane Politkovske posle oslobađanja glavnih osumnjičenih.

Ana Politkovska, novinarka Nove gazete poznata po oštroj kritici politike Kremlja u Čečeniji, ubijena je 7. oktobra 2006. ispred svog stana u Moskvi.

Predstavnici organizacija za odbranu ljudskih prava u Rusiji sumnjaju u uspeh nove istrage. Predsednica ruske nevladine organizacije "Civilna pomoć" Svetlana Ganuškina rekla je da bi volela da se taj zločin osvetli, ali da je od samog početka bila pesimista.

"Ovde se radi o krizi pravnog sistema, a pre svega krizi istražnog sistema", rekla je Ganuškina.

Predstavnica ruskog ogranka "Hjuman rajts voča" Tatjana Lokčina takođe je kritikovala rezultat suđenja za ubistvo novinarke.

"Posle duge istrage i suđenja, niko ko je umešan u ovo ubistvo nije kažnjen. To je apsolutno nedopustivo i to je totalni nedostatak pravde u slučaju koji je šokirao ceo svet", rekla je Lokčina.

Juče je predstavnik za slobodu medija OEBS-a Mikloš Harasti rekao da neuspeh Rusije da reši slučajeve ubistva novinara poput slučaja Ane Politkovske govori o krizi ljudskih prava u toj zemlji, a međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" ocenila je da je presuda posledica "nekompletne istrage".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: