Dan socijalne pravde

U Srbiji i svetu danas je obeležen prvi Svetski dan socijalne pravde, posvećen smanjenju siromaštva, socijalnoj integraciji i pravu na rad.

Izvor: Beta

Petak, 20.02.2009.

09:31

Default images

Obeležavanje Svetskog dana treba da doprinese unapređenju borbe međunarodne zajednice protiv siomaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi i socijalne pravde za sve.

Generalna skupština UN je na 62. zasedanju, novembra 2007. godine, proglasila 20. februar Međunarodnim danom socijalne pravde.

Zemlje članice UN pozvane su da taj dan posvete promociji konkretnih nacionalnih aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva Svetskog samita za društveni razvoj i 24. sednice Generalne skupštine - "Svetski samit za društveni razvoj i više: omogućavanje društvenog razvoja u svetu globalizacije".

Društveni razvoj za cilj ima socijalnu pravdu, solidarnost, harmoniju i jednakost i predstavlja osnovne vrednosti svih društava, zaključak je tog samita.

Kako bi se stvorilo "društvo za sve", vlade su se obavezale, kako je navedeno na Internet stranici UN, da stvore mrežu organizacija i aktivnosti koje promovišu socijalnu pravdu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Države su prihvatile i obavezu da promovišu ravnomerni razvoj i omoguće bolji pristup svojim resursima, kako bi bile stvorene jednake mogućnosti za sve.

Zemlje članice prihvatile su i stav da privredni rast treba da prati promocija ravnoporavnosti i socijalne pravde, odnosno da otvoreno društvo mora biti zasnovano na društvenoj pravednosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Čiplić u poseti "Železnici Srbije"

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalne pravde ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kazao je danas da se građani sa invaliditetom moraju poštovati.

On je prilikom posete "Zaštitnoj radionici" koja posluju u sistemu Javnog preduzeća "Železnice Srbije" kazao da socijalna pravda predstavlja jednostavan i jasan pojam vrednosti, odnosno da su svim ljudima dostupne sve mogućnosti koje društvo pruža.

Prema njegovim rečima, "Železnice Srbije" kroz "Zaštitne radionice" promovišu ljude koji imaju određeni invaliditet, ali koji rade i tako se staraju o sebi.

"Bez obzira na finansijsku situaciju nema i ne može biti opravdanja da se ovaj dan i ljudi kojima je on posvećen zaborave", ocenio je Čiplić navodeći da je za takve osobe neophodno pokrenuti više afirmativnih akcija.

JP "Železnice Srbije" osnovale su Društvo za prevenciju invalidnosti i radno osposobljavanje invalida "Zaštitne radionice" koje upošljavaju invalide rada i osobe sa invaliditetom.

Od 305 radnika, 47 su invalidi rada koji su invalidnost stekli radeći na železnici, a u "Zaštitnim radionicama" zaposleno je 11 osoba sa invaliditetom izvan železnice i devet osoba sa invaliditetom u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Zaštitne radionice" imaju servise, radionice i prodajne objekte u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kraljevu, Užicu, Zaječaru...

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković kazao je da će to preduzeće nastaviti sa brigom o invalidima rada koji su invalidnost stekli tokom rada na železnici, a zatim i o osobama sa posebnim potrebama izvan železnica.

Kako je najavljeno, "Železnice Srbije" nameravaju da najveće železničke stanice opreme Indukcionim petljama, koje povećavaju opseg čujnosti u objektima, čime bi se ponudila kvalitetnija usluga licima sa oslabljenim sluhom.

DS za socijalno odgovornu državu

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da će se DS čvrsto i beskompromisno zalagati za socijalno odgovornu državu.

"DS smatra da nije nikada bilo više potebe za solidarnošću iz razloga što će ekonomska kriza koja je zahvatila ceo svet - pa i našu zemlju - produbiti još više jaz između bogatih i siromašnih i povećati socijalna raslojavanja", rekla je Trivanova.

Prema njenim rečima, država zato mora da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti najsiromašnije ali i da spreči nekontrolisano trošenje državnih resursa koji bi mogli da u teškoj situaciji budu iskorišćeni za pomoć građanima, privredi i opstanku društva.

"Smatramo da je nedopustivo i nemoralno da se milionske sume troše nekontrolisano u državnim institucijama dok se u Srbiji umire od gladi ili hladnoće", rekla je Trivanova.

"DS će se zalagati, čvrsto i beskompromisno, na socijalno odgovornoj državi što podrazumeva između ostalog i da svaka mera štednje, ma koliko teška i velika kriza bila, ne sme da znači smanjenje socijalnih davanja nego pre svega javne potrošnje", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: