Radovanović odbio izuzeće tužioca

Republički tužilac Slobodan Radovanović odbio je zahtev odbrane za izuzeće tužioca Zorana Antića na suđenju profesorima u aferi "Indeks".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

21:02

Default images

Zbog zahteva za izuzeće tužioca Antića i svih njegovih zamenika Gordane Maksimović, Branislava Lazovića, Momčila Kučinara i Olivere Milojević na suđenju u decembru, novo suđenje počeće u aprilu.

Vršilac dužnosti okružnog javnog tužioca u Smederevu Zoran Antić rekao je ranije agenciji Beta da je prema njegovom mišljenju nedozvoljeno da profesori Oliver Antić i Emilija Stanković, koji su optuženi za primanje mita u aferi "Indeks" učestvuju na seminaru "Kopaoničke škole prirodnog prava".

Vršilac dužnosti javnog okružnog tužioca uputio je zbog toga kritiku udruženju "Kopaonička škola prirodnog prava" koje je organizovalo skup.

"To je bio lični stav i emotivna reakcija, ali bez namere da naruši prezumpciju nevinosti i nekoga uvredi", rekao je ranije Antić agenciji Beta.

U odluci vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca navedeno je da u postupanju vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca iz Smedereva Zorana Antića i njegovih zamenika "ničim nije dovedena u sumnju njihova nepristrasnost" u odnosu na sve optužene osim Olivera Antića, i da su zahtevi za izuzeće neosnovani.

Zbog zahteva za izuzeće tužioca Antića i svih njegovih zamenika na suđenju u decembru, novo suđenje okvirno će početi 8. aprila i trajati do 20. istog meseca ove godine.

U aferi "Indeks" podignuta je optužnica protiv 89 osoba zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

U predmetu korupcije optužena su 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika, koji se terete za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenata. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija.

Optuženo je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji se terete da su pozitivne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: