Suđenje odloženo po treći put

Suđenje trojici bivših radnika Državne bezbednosti zbog pomaganja u pokušaju ubistva Vuka Draškovića 2000. u Budvi, odloženo je treći dan za redom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.02.2009.

20:50

Default images

Razlog je zahtev odbrane za izuzeće VD Republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića. Branilac optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin zatražila je izuzeće Radovanovića zbog kako je obrazložila "sumnje u njegovu pristrasnost", pošto je on odbio njen zahtev za izuzeće Okružnog tužioca Zagorke Dolovac.

"Posebno je sumnjiva pravna kvalifikacija za odbijanje zahteva za izuzeće koja se odnosi na formulaciju o "opstrukciji, odnosno odugovlačenju postupka", kazala je advokatica ističući da je ona za nju uvredljiva".

O zahtevu za izuzeće Radovanovića odlučiće Visoki savet pravosuđa.

Predsednik sudskog veća Okružnog suda u Beogradu Milenko Cvijović zakazao je nastavak glavnog pretresa za 9. mart.

Na optuženičkoj klupi pored nekadašneg šefa beogradskog cenbtra DB-a Radonjića, nalaze se načelnici tog centra za spoljni i unutrasnji ekstremizam Romić i Stevan Basta.

Njima će se suditi zbog sumnje da su po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića organizovali neuspeli atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi.

Dobričanin Nikodinović juče je na glavnom pretresu tražila izuzeće VD Okružnog tužioca u Beogradu Zagorke Dolovac zbog pristrasnosti, a u utorak izuzeće postupajućeg tužioca Vojislava Šoškića zbog netrpeljivosti prema njenom branjeniku - Radonjiću", ali su ti predlozi odbijeni.

Pošto joj je na danasnjem pretresu uručeno rešenje kojim je Republički javni tužilac Radovanović odbacio njen zahtev za izuzeće VD Okružnog tužioca Dolovac, advokatica je ukazala sudu na niz formalnih nedostataka u tom rešenju koji se tiču datuma podnošenja zahteva za izuzeće.

U rešenju RJT kao datum podnošenja zahteva na više mesta je naveden 14. februar, odnosno 14. april, iako je zahtev podnet juče 18. februara, pa je Dobričanin Nikodinović kazala da o njenom zahtevu nije ni odlučivano.

"Moj zahtev uopšte nije razmatran, ili spisi predmeta nisu ni stigli u tužilaštvo", navela je Nikodinović, zaključujući da takav propust visokog državnog organa proizlazi iz njegove nezainteresovanosti za predmet.

Milan Radonjić nedavno je pravosnažno oslobodnjen optuzbi za učešće u pokušaju ubistva Draskovića i četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali 1999.Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Prema optužnici okružnog tužilaštva, Basta i Romić su po naređenju Radonjića pratili Draškovića i slikali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali šefu Republickcog DB-a Radomiru Markoviću.

Ovaj postupak pokrenut je po krivičnoj prijavi Draskovića i njegove supruge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: