Ustavni sud o članstvu u RIK-u

Ustavni sud Srbije odlučio je da pokrene postupak za ocenu ustavnosti odredbe prema kojoj sudija može biti član Republičke izborne komisije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

15:46

Default images

Sud je odlučio da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i odredbe Zakona o sudijama kojima je predviđeno ovlašćenje ministra pravde da pokrene postupak za razrešenje sudije. Rešenje o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti, po odluci Ustavnog suda, biće dostavljeno Narodnoj skupštini na odgovor u roku od 45 dana od dana prijema rešenja.

Za ocenu ustavnosti ovih odredaba, Sud je odlučio da formira novi predmet.

Sudija izvestilac Bosa Nenadić rekla je da je Sudu upućeno više podnesaka u vezi sa članstvom sudija u izbornim komisijama, smatrajući da, u interesu zaštite ustavnosti i zakonitosti, Sud treba da oceni ustavnost te odredbe i da li je ona u skladu sa ustavnom podelom vlasti i sudijske nepristrasnosti.

Nenadićeva je rekla da se osnovano može postaviti pitanje da li su obavljanjem poslova u svojstvu člana Republičke i drugih izbornih komisija povređena ustavna načela o zabrani sukoba interesa i nezavisnosti sudije i zabrani svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Kada je u pitanju ovlašćenje ministra pravde da pokrene postupak za razrešenje sudije, Nenadićeva je kazala da se ne spori pravo ministra pravde da inicira postupak za razrešenje sudija, niti da predloži prestanak dužnosti sudije iz određenih razloga, ali ne i da predloži, na primer, razrešenje zbog nestručnog rada sudije.

Nenadićeva je ukazala i da Zakon utvrđuje generalno ovlašćenje ministra pravde za pokretanje postupka za razrešenje sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: