Jeremić: Samo razmena informacija

Vuk Jeremić izjavio je da se intenzivna međunarodna saradnja u okviru nastojanja Srbije da ispuni obaveze prema Hagu isključivo bazira na razmeni informacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

15:10

Default images

"Srbija ima intenzivnu međunarodnu saradnju kada je reč o ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu. Ta saradnja se obavlja u skladu sa zakonima i bazirana je samo na intenzivnoj razmeni informacija", izjavio je ministar Jeremić.

On je precizirao da "agenti stranih obaveštajnih službi ne učestvuju na terenu u potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem", kako je to nedavno preneo britanski "Gardijan", slobodno interpretirajući njegovu izjavu o međunarodnoj saradnji Srbije u okviru saradnje s Hagom.

Jeremić je kazao da će Srbija "nastaviti u potpunosti da sarađuje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine".

"To je jedan od prioriteta Vlade Srbije", podsetio je šef diplomatije Srbije.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc obavestio je u sredu ambasadore zemalja članica Evropske unije da je došlo do napretka u saradnji Srbije s Haškim tribunalom, ali da još nema pune saradnje, preneli su u Briselu evropski diplomatski izvori.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je Bramerc naveo i da u Srbiji postoji jasna politička volja da se okonča saradnja s Haškim tribunalom.

Ljajić: Tehničko, a ne političko pitanje

U Vladi Srbije postoji apsolutna spremnost i politička volja za lociranje, privođenje i izručenje preostala dva haška optuženika, tvrdi Rasim Ljajić.

Okončanje saradnje sa Haškim sudom je isključivo tehničko, a ne političko pitanje, istakao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom u razgovoru s delegacijom Parlamenta Velike Britanije u Interparlamentarnoj uniji, koja se interesovala za aktivnosti koje Vlada Srbije preduzima radi završetka saradnje s Haškim sudom.

On je sa britanskim parlamentarcima razgovarao o merama koje Srbija preduzima radi ublažavanja i otklanjanja posledica svetske ekonomske krize i o drugim pitanjima koja otežavaju put Srbije ka Evropskoj uniji, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ljajić je upoznao britanske parlamentarce sa vladinim paketom mera za ublažavanje efekata ekonomske krize, ističući da njegovo ministarstvo, u saradnji s drugim državnim organima i stručnom javnošću, završava pripremu seta mera za zaštitu socijalno najugroženijih kategorija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: