Neformalni samit NATO-a u Krakovu

NATO mora sa Rusijom da nastavi dijalog bez obzira na neslaganja, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

14:54

Default images

"NATO-u je potrebna nova strateška koncepcija koja bi uzela u obzir nove pretnje kao što su globalno otopljavanje, isporuke energija ili sajber napadi", rekao je prvi čovek Alijanse na početku neformalnog ministarskog samita NATO-a u Krakovu.

Jap de Hop Shefer je rekao da se nada da će tu novu stratešku koncepciju, u kojoj će kao glavni princip ostati klasična uloga odbrane članica ali uz mogućnost slanja misija širom sveta, usvojiti zemlje članice na narednom aprilskom, jubilarnom samitu u Strazburu, kada NATO slavi 60 godina od osnivanja.

“Nova koncepcija mora da uzme u obzir sve što smo naučili, uključujući tu i pouke iz odnosa NATO-Rusija. Bez obzira na razlike u pogledima, moramo da nastavimo dijalog sa Rusijom, kao što se on odvijao čak i u najtežim momentima hladnog rata", naveo je de Hop Shefer.

Današnji prvi dan neformalnog sastanaka ministara odbrane članica NATO-a u Krakovu prema najavama organizatora posvećen je inostranim misijama, pre svega misiji ISAF u Avganistanu.

Današnji početak samita posvećen ja razgovorima sa predstavnicima dve zemlje pozvane u NATO, Hrvatskom i Albanijom, dok će sutrašnje vreme rezervisano za zemlje koje još nisu u Alijansi biti posvećeno Ukrajini i Gruziji.

Ključna tema dvodnevnog samita je upravo priprema nove strateške koncepcije Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: