Kirgistan zatvara američku bazu

Parlament Kirgistana je, sa jednim glasom protiv, podržao zatvaranje ključne američke baze u zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

11:26

Default images

To bi moglo da omete napore predsednika Baraka Obame da poveća broj američkih vojnika u Avganistanu. Poslanici su podržali vladin predlog zakona o poništenju sporazuma sa SAD o zakupu vazdušne baze Manas. Kroz tu bazu je svakog meseca prolazilo 15.000 vojnika i transportovano 500 tona robe u Avganistan i obratno.

Ako predsednik Kurmanbek Bakijev potpiše zakon i vlasti u Biškeku izdaju odgovarajući nalog, SAD će imati 180 dana za napuštanje baze. "Odluka o zatvaranju američke baze predstavlja volju naroda Kirgistana", rekao je jedan funkcioner provladine stranke.

Bakijev je ovog meseca iznenada zatražio zatvaranje američke baze zato što SAD, kako je naveo, ne plaćaju dovoljno za zakup.

On je to najavio u Moskvi, odmah nakon što je Rusija ponudila Kirgistanu 2,15 milijardi pomoći i kredita. Analitičari ocenjuju da su te dve stvari povezane mada vlasti u Biškeku to odbacuju.

Poslanik komunista Ishak Masalijev rekao je da bi današnja odluka mogla da doprinese produbljavanju odnosa između Kirgistana i Rusije. "Nama nije potrebna ničija baza. Uvek smo se zalagali za savez sa Rusijom", rekao je on.

Rusija je 2003. godine otvorila vazdušnu bazu u Kirgistanu nakon što su SAD isto učinile 2001.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: