Slovačka raspravlja o Kosovu

Kosovo je za Slovake postalo važna unutrašnjopolitička tema pred izbore za novog predsednika države.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.02.2009.

10:36

Default images

Slovačka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Svog novog predsednika 21. marta Slovaci će birati i na osnovu toga da li stoji iza konsenzusa u društvu da jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne treba priznati.

Dnevnik SME uvrstio je zato pitanje priznanja Kosova u jedno od ključnih na koja iz dana u dan odgovara sedam kandidata za novog predsednika Slovačke, a danas su se složili da Bratislava to ne treba da učini, osim ako bi priznanje nezavisnosti Kosova usledilo i iz Srbije.

"Naš stav je nedvosmislen i nepromenljiv, kao do sada. Nezavisnost Kosova ne priznajemo", kazao je sadašnji šef države Ivan Gašparovič.

Njegova glavna rivalka u predsedničkoj trci, kandidatkinja liberalne i demohrišćanske opozicije bivšeg premijera Mikulaša Džurinde Iveta Radičova, ocenila je da je za mir na Balkanu potrebno da Kosovo priznaju pre svega Srbi.

"Ako do takvog dogovora dođe, neće ništa stajati na putu tome da Kosovo prizna i Slovačka", kazala je Radičova. František Mikloško i Zuzana Martinakova, kandidati manjih opozicionih partija desnice, ocenili su da je Kosovo nastalo kršenjem međunarodnog prava i da je presedan koji Slovačka ne može da prizna.

"Kosovo je za Evropu Pandorina kutija. Otvarati je značilo bi otvarati sve vruće probleme u multinacionalnim zemljama Evropske unije", rekao je u anketi slovačkog lista kandidat Pokreta za demokratsku Slovačku Milan Melnjik.

Činjenicu da je Slovačka priznala kosovske pasoše iako ne priznaje državu, označio je za vic kao iz "Dobrog vojnika Švejka".

Kandidat slovačkih nereformisanih komunista Milan Sidor označio je Kosovo i takve nove države koje su po njegovoj oceni nastale intervencijom spolja za protektorate i zapitao se ko je njihov protektor i u koje svrhe ih stvara.

Nezavisna kandidatkinja Dagmar Belova odbila je da odgovori na pitanje s obrazloženjem da takva pitanja nemaju veze sa tim da li je dobar kandidat za šefa države ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: