Oduzimanje imovine - prekretnica

Ukoliko država počne u martu da primenjuje novi zakon i kriminalcima konfiskuje novac i nekretnine, to će biti istorijska prekretnica, kaže tužilac Radovanović.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 19.02.2009.

10:04

Default images

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je da će se, ako se Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog dela bude primenjivao na pravi način, postići istorijska prekretnica u borbi protiv kriminala. On kaže da za to postoji apsolutno opredeljenje države.

Radovanović je, u intervjuu Večernjim novostima, ocenio da će se pravom primenom tog zakona - konfiskovanjem novca i nekretnina - počiniocima krivičnih dela oduzeti i moć.

Zakon stupa na snagu 1. marta, a prema rečima Radovanovića, njime će se suzbiti korupcija i sprečiti pranje nelegalno stečenog novca.

On smatra da će biti pritisaka sprovođenju zakona, pa i političkih, ali da je tužilaštvo spremno da im se odupre, jer "ovde ne sme biti nikakvih izuzetaka, nijedan kompromis".

"Javnost očekuje mnogo od primene ovog zakona, građani traže od države da se konačno nešto preduzme u borbi protiv kriminala", kaže on.

"I ovo je jedan potpuno drugačiji odgovor države na kriminal. Sigurno je da na udaru neće biti samo periferna mafijaška imena, već i oni koji su ozvaničeni kao poznati kriminalci", poručio je Radovanović.

On je dodao da je zakon jasan - predmet istrage mogu biti svi protiv kojih se vodi krivični postupak, optuženi kod kojih nije pravosnažno okončan krivični opstupak, kao i slučajevi kod kojih nije prošlo godinu dana od pravosnažnog okončanja postupka.

Radovanović je najavio da će prvi zahtevi sudu za zaplenu imovine biti upućeni odmah po stupanju Zakona na snagu.

On kaže da je tužilaštvo taj proces maksimalno ubrzalo, formirana je Uprava za staranje o zaplenjenoj imovini, postavljen je njen direktor, obezbeđen je i prostor gde će se ona skladištiti.

Do kraja marta treba da bude formirana Jedinica za sprovođenje finansijskih istraga, a njen šef će, kako tvrdi Radovanović, biti imenovan vrlo brzo, a ima nekoliko kandidata.

"Pored stručnosti, insistiraću da ta osoba, osim što će biti potpuno odvojena od svake politike, bude maksimalno motivisana da postigne što bolje rezultate", objasnio je on.

Imovina kriminalaca, ukoliko je trajno oduzeta, biće prodata na licitacijama, a dobijena sredstva mogu da se uplaćuju u humanitarne svrhe, na račune državnih organa, precizirao je Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: