"Da građani Srbije putuju bez viza"

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da će se zalagati unutar EU da građani Srbije već na jesen putuju bez viza po zemljama EU.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 19.02.2009.

01:50

Default images

On je dodao da Slovenija želi da Srbiji ove godine bude odmrznut SSP sa EU. Žbogar je rekao da su odnosi Srbije i Slovenije sada veoma dobri, da je sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem izgradio dobre odnose i da upravo priprema posetu slovenačkog premijera Boruta Pahora Srbiji koja je predviđena za mart.

"Smatram da je reč o veoma važnoj poseti, godinama nije bilo posete na takvom nivou. Naš predsednik vlade odlazi u Beograd s delegacijom privrednika, pošto je robna razmena veoma važna za obe države. U pitanju su visoke sume, ukupna razmena je vredna više od milijardu evra", rekao je Žbogar u intervjuu Blicu.

Mnogo je slovenačkih investicija u Srbiji, srpske takođe pristižu u Sloveniju, dodao je on.

Žbogar je rekao da je siguran da među evorpskim državama ne postoje nikakve principijelne rezerve po pitanju napredovanja Srbije na putu ka članstvu u EU.

"Moramo, ipak, imati u vidu da je Srbija prošla kroz neka izuzetno teška razdoblja. Trenutno ima vladu koja se zalaže za povezivanje sa EU i napredovanje prema članstvu u EU i mislim da EU želi isto. Jedina prepreka na tom putu trenutno je (Ratko) Mladić i puna saradnja sa Haškim sudom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: