Cena nafte beleži novi pad

Cene sirove nafte pale su ispod 35 dolara po barelu nakon što su objavljene nove pesimistične ekonomske prognoze u SAD.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.02.2009.

01:16

Default images

Laka sirova nafta martovske isporuke na njujorškoj berzi pala je za 31 cent i ustalila se na 34,62 dolara po barelu. Rok za ugovore za martovsku isporuku ističe u petak i većina jučerašnje trgovine odnosila se na aprilsku isporuku. Cena sirove nafta za aprilsku isporuku pala je za 1,13 dolara - na 37,41 dolara po barelu.

Cene nafte pale su nakon što su američke Federalne rezerve iznele loša predviđanja za ekonomiju s procenom da će ove godine stopa nezaposlenosti porasti između 8,5 i 8,8 odsto, dok je prethodna procena bila između 7,1 i 7,6 odsto.

Federalne rezerve procenile su da će se ekonomija SAD ove godine smanjiti za 0,5 do 1,3 odsto, dok je prethodna procena predviđala smanjenje od 0,2 do 1,1 odsto.

Novi pad cena je pokazao da je usvajanje plana administracije predsednika Baraka Obame u vrednosti od 787 milijardi dolara za podsticaj ekonomije uneo nedovoljno optimizma na tržište energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: