Milion dolara za Kovačevića?

Niko od ministara u Vladi Srbije nije mogao da odgovori da li je tačna informacija da je Vlada odlučila da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

02:40

Default images

Ministarka pravde Snežana Malović kazala je da je za te informacije, o kojima piše štampa, nadležno Ministarstvo spoljnih poslova. Ministar policije Ivica Dačić nije potvrdio, ali ni demantovao te navode, rekavši samo da država pokušava da pronađe rešenje i "stavi tačku" na slučaj Miladina Kovačevića.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da "ne kaže da je Vlada Srbije donela odluku o isplati odštete od milion dolara američkom studentu, već da pokušava da nađe rešenje preko Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde, zajedno sa američkim vlastima", uz napomenu da je u pitanju tema poverljivog karaktera.

"Cilj je da se stavi tačka na veliki spor i slučaj Kovačević i da se sudi u Srbiji i zato je neophodno rešenje u interesu države, ali do rešenja za sada nije došlo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare koja je prethodila njegovom sastanaku sa članstvom Socijalističke partije Srbije Zlatiborskog okruga.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je za to pitanje nadležno Ministarstvo spoljnih poslova. "Ministarstvo pravde čini sve ne bi li postojala mogućnost za suđenje u Srbiji", rekla je ona.

Ni u ambasadi SAD nisu želeli da komentarišu ove navode. Kovačevića pravosuđe SAD traži za prebijanje američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Ambasada SAD u Beogradu nije želela da komentariše informaciju o tome da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića, koga pravosuđe SAD tereti za prebijanje američkog studenta Brajana Stajnhauera.

"Upućujemo vas na srpsku vladu za detalje bilo kakvog razgovora između Vlade Srbije i porodice Stajnhauer. SAD će nastaviti da traže rešenje tog slučaja koje će obezbediti punu pravdu", rekla je ataše za štampu Ambasade Rajan Heris. U Vladi Srbije takođe nisu želeli da komentarišu informaciju koju je prenela današnja "Borba". Na konkretno pitanje o odluci od milion dolara, ministarka pravde Snežana Malović uputila je novinare na Ministarstvo spoljnih poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas nisu bili dostupni za komentar podovom ovih informacija.

I advokat Miladina Kovačevića Borivoje Borović kaže da nije upoznat sa takvom odlukom Vlade, a Miladin Kovačević nije želeo za B92 da kometrariše ove informacije.

"Nije dobro da mediji spekulišu"

Sve informacije o pitanjima koje je Vlada Srbija razmatrala pod oznakom poverljivo ne iznose se u javnost zbog toga što je reč o problemima od izuzetnog interesa za državu, rečeno je danas u Vladi Srbije povodom informacije da je vlada odlučila da plati milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića.

Nije dobro da mediji spekulišu informacijama koje su usmerene ka rešavanju problema od državnog interesa, rekao je izvor iz Vlade.

Prema njegovim rečima, sve odluke Vlade Srbije su usmerene na pronalaženje pozitivnih rešenja za državu.

Borba: Tajna odluka Vlade

Slobodu Miladina Kovačevića poreski obveznici u Srbiji platiće milion dolara tajnom odlukom Vlade Srbije, piše danas list "Borba".

Kovačevića američko pravosuđe tereti za nanošenje teških telesnih povreda američkom studentu Stajnhaueru, a uz pomoć ljudi iz konzulata Srbije napustio je teritoriju SAD i u junu 2008. se obreo u Srbiji.

Vlada je na sednici prošle nedelje odlučila da plati 900.000 dolara odštete Štajnhaueru, kao i 100.000 dolara kaucije, i tu odluku momentalno proglasila državnom tajnom, piše list.

Kako "Borba" saznaje, na ovaj način trebalo bi da se izdejstvuje da ceo slučaj Kovačević bude prebačen domaćem pravosuđu.

Ceo slučaj izazvao je napetost u odnosu Srbije i SAD, a za Kovačevićem je izdata i Interpolova poternica. Optužen je i pred domaćim sudom za podstrekivanje na falsifikovanje službene isprave.

Veliku medijsku pažnju izazvalo je pojavljivanje Kovačevića u Skupštini Srbije u januaru ove godine u pratnji poslanika Srpske radikalne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: