Svedočio o napadu na kolonu JNA

Na suđenju Iliji Jurišiću za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992, svedočio je Dejan Jokić, čiji je rođeni brat stradao tom prilikom.

Izvor: Beta

Sreda, 18.02.2009.

14:19

Default images

Jokić je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je 15. maja 1992. oko 19 sati kolona krenula i da je bio u petom ili šestom vozilu u vojnoj koloni, sa još dvojicom vojnika.

"Prošli smo raskrsnicu, a prvi kamion koji je išao iza nas je pogođen raketom iz ručnog bacača i zapalio se. Usledila je rafalna paljba", posvedočio je Jokić.

Taj kamion je, prema njegovim rečima, pogođen sa male pijace, što je, kako je naveo "gledao svojim očima", a pucalo se sa svih strana i prvo su gađali vozače.

Svedok je kazao da je njegov brat Goran, koji je tada bio pri kraju odsluženja redovnog vojnog roka, bio u jednom od sanitetskih vozila, sa još četvoricom vojnika.

"Došao je iz Nemačke da služi vojsku. Predali su nam samo dve kosti. Na osnovu analize DNK utvrđen mu je identitet, ali ja ni danas u to ne verujem", posvedočio je Jokić.

On je kazao da je pet ili šest godina kasnije čuo za optuženog Iliju Jurišića i da je čuo od kolega da je on bio "nadležan u SUP-u Tuzla da do toga (napada) ne dođe".

Danas je trebalo da bude saslušan i Borko Sorajić, koji je u napadu na kolonu JNA izgubio brata blizanca, ali mu je usled stresa pozlilo, te nije svedočio.

Jurišića optužnica tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti, izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 i kada je uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obeleženim sanitetskim vojnim vozilima.

Na početku suđenja, 22. februara prošle godine, optuženi Jurišić je odbacio navode optužnice kojom mu se na teret stavlja upotreba nedozvoljenih sredstva prilikom povlačenja kolone JNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: