Od ponedeljka povoljni krediti

Privrednici i građani će već od ponedeljka, 23. februara moći da podnesu zahtev bankama za dobijanje povoljnih kredita, najavio je ministar Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

13:20

Default images

Sa subvencijom države od osam milijardi dinara, banke bi trebalo da ponude kredite sa upola manjim kamatnim stopama od uobičajenih. Država očekuje da će sa ovim stimulacijama banke odobriti 77 milijardi dinara povoljnih kredita. Za kredite će od ponedeljka moći da konkurišu sva pravna lica i preduzetnici.

Uslov za privrednike da dobiju kredit u iznosu od 20.000 do maksimum četiri miliona evra je da u preriodu korišćenja kredita ne otpuštaju zaposlene.

Kontrolu poštovanja ovih uslova vršiće Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će banke procenjivati ko ispunjava uslove za kredit. On je precizirao da su ugovore za realizaciju kredita do sada potpisale Komercijalna banka, Banka inteza, Sosijete ženeral banka, Uni kredit baka, Erste, Hipo alpe adrija, Rajfajzen, EFG banka, KBC banka, OTP, Privredna, Srpska, Čačanska, Agro i Univerzal banka.

Osim povoljnih kredita za privredu, država će ponuditi i potrošačke kredite za stanovništvo.

Automobili, poljoprivredna mehanizacija, namestaj i kućni aparati isključivo domaće proizvodnje moći će da se kupe po povoljnim uslovima uz fiksnu kamatnu stopu od 4,6 odsto za kragujevački “punto” i do šest odsto za ostale proizvode.

Do kraja marta "staro za 'punto'"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić očekuje da do kraja marta zaživi i program zamene starog automobila za novi “punto”, koji će biti proizveden u “Zastavi”.

U tom slučaju, cena bi bila niža za hiljadu evra, što znači da će najjeftiniji “Zastavin” “punto” koštati šest hiljada evra.

Osim povoljnih kredita za kupovinu "punta", proizvedenog u Kragujevcu, Vlada priprema još jednu olakšicu.

Cena za novi “punto”, bez obzira na to da li se radi o osnovnom ili poboljšanom modelu, mogla bi da bude niža za dodatnih hiljadu evra.

Uslov je da imate bilo koji stari automobil, bez “evro tri” motora, koji bi išao na reciklažu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da bi Vlada takvu odluku trebalo da donese iduće nedelje.

“Krenuće da se realizuje onog časa kada Ministarstvo ekologije na konkursu izabere reciklere koji će vršiti reciklažu straih automobila, tako da u praksi verujemo da će program zamene staro za novo krenuti krajem marta i to će se poklopiti sa početkom proizvodnje ‘punta’ u kragujevačkim pogonima”, rekao je Dinkić.

Dinkić kaže da će u program "staro za novo" moći da se uključe i automobili sa crnogorskim tablicama, ali samo oni koji su u Srbiji najmanje godinu dana.

Ministar je rekao da “punto” smatra domaćim proizvodom, jer će, kako je objasnio, po automobilu 720 evra ići "Zastavi", a u budžet Srbije prihodi od PDV-a.

Takođe, kaže da će neki od delova biti proizvedeni u Srbiji.

“Očekujemo da će lim, od kojih će se ubuduće praviti ovi automobili, biti proizveden u Srbiji, što je zapravo i najveći deo automobila. Sa ‘Auto klasterom’ razgovaramo o proizvodnji kablova i drugih delova za automobile. Tako da ovo jeste zaista zajedničko ulaganje, ‘Fijat’ ima dve trećine, mi imamo jednu trećinu”, rekao je Dinkić.

“Mi ćemo sasvim sigurno sa domaćim delovima, ako uključimo i železaru, premašitu tu jednu trećinu. Dakle, sve što se proizvodi u Srbiji, bilo da je fabrika domaća ili strana, smatra se srpskim proizvodom”, objasnio je on.

Osnovni model “punta“ koštaće 6.999 evra, dok je poboljšana verzija 9.150 evra.

Za kupovinu ovih vozila po subvencionisanim uslovima, građanima Srbije na raspolaganju će biti krediti na pet i sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: