Dogovor o otkupu viška mleka

Ministarstvo poljoprivrede traži da Robne rezerve otkupe višak mleka od proizvođača, kako bi se stabilizovalo tržište.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

12:24

Default images

Dramatična situacija u koju su zapali poljoprivrednici koji prodaju mleko kada su pojedine mlekare odlučile da prestanu da ga otkupljuju, mogla bi uskoro biti razrešena. Naime, ministar poljoprivrede se dogovorio sa somborskom mlekarom da ona nastavi da otkupljuje mleko u srednjem Banatu, a višak mleka u prahu, kako predlaže ministar, mogla bi da preuzme Vlada za robne rezerve.

Proizvođači mleka koji su iz revolta prosipali mleko zbog odluka mlekara da više ne otkuplju njihovo mleko moći će da odahnu.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin potvrdio je da će od Vlade Srbije tražiti da odobri Robnim rezervama otkup 300 tona mleka u prahu domaće proizvodnje, kako bi se stabilizovalo tržište.

"Bitno je da se definišu načini otkupa tog mleka u prahu od strane Robnih rezervi i da Vlada to što pre usvoji", kazao je Dragin.

On je naveo da bi trebalo da se otkupe dovoljne količine mleka u prahu "koje će omogućiti da krene dalji, normalan otkup svežeg mleka od proizvođača".

Prema njegovim rečima, ugovor o otkupu Robne rezerve trebalo bi da sklope sa mlekarama koje imaju kapacitete za preradu mleka u prahu.

On je objasnio da bi zahvaljujući tome mlekare mogle da nastave da otkupljuju sveže mleko od proizvođača, što bi inače otkazale ukoliko ne bi bilo intervencije države.

"Uvešćemo i rigoroznu kontrolu kvaliteta mleka u prahu koje se sada uvozi", kazao je Dragin.

Kako proizvođači kažu, otkupna cena bez premije je 20 dinara po litru, a prerađeno mleko košta u prodavnici 80 dinara.

Prošle godine država je ustanovila da kompanija Salford drži monopol na proizvodnju mleka.

Taj proces i dalje stoji pred Vrhovnim sudom bez odluke.

“Mi smo, zajedno sa Asocijacijom proizvođača mleka, uputili jedno pismo Vrhovnom sudu i zamolili da se ta odluka donese”, rekao je ministar poljoprivrede.

“Ukoliko to nije istina onda nikom ništa, ali ukoliko je istina, Ministarstvo poljoprivrede će punu pravnu podršku Asocijaciji da utuže Salford za izgubljenu dobit”, kazao je on.

Ministar je podsetio da je problem viška mleka na tržištu nastao kada je krajem 2007. godine dozvoljen uvoz 4.000 tona mleka u prahu, zbog čega su domaći proizvođači prvo bili uskraćeni za adekvatnu cenu, a mlekare kasnije zbog viška mleka u prahu počele da obustavljaju otkup svežeg mleka od proizvođača.

Ministar Dragin se dogovorio sa predstavnicima mlekare Somboled iz Sombora, koja je većoj grupi proizvođača mleka otkazala otkup, "da ponovo počne otkup i da ga do daljeg ne otkazuje".

Pregovori uspešno okončani

Proizvođači mleka uspešno su okončali pregovore sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom o otkupu viškova mleka, potvrdili su poljoprivrednici za B92.

Kako je za B92 rekao predsednik opštine Nova Crnja i predsednik Asocijacije poljoprivrednika Petar Milankov, između ostalog, dogovoreno je i da se ne dozvoli uvoz mleka u prahu.

Milankov je jutros, gostujući u emisiji “Kažiprst” RTV B92, upozorio da u Severnobanatskom okrugu može da bude dve hiljade socijalnih slučajeva, ukoliko ne bude otkupa.

Od cene mleka proizvođači dobijaju 20, a potrošači plaćaju 80 dinara, pa bi država trebalo da utvrdi gde se "gubi" razlika od 60 dinara, koja je velika i koja mora da se smanji, rekao je Milankov.

Prema rečima farmera Dragana Vrbljanca, u Zrenjaninskom okrugu u nekoliko naseljenih mesta ima oko 10.500 litara mleka koje se trenutno skladišti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: