Češka: Donji dom usvojio Lisabon

Donji dom češkog parlamenta usvojio je Lisabonski sporazum, ali do konačne ratifikacije treba da ga odobri i gornji dom – Senat.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.02.2009.

12:12

Default images

I poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicionih partija glasali su za usvajanje dokumenta kojim se reformišu institucije Evropske unije, preneo je Rojters.

Da bi bio ratifikovan, Sporazum moraju da usvoje i poslanici gornjeg doma parlamenta, što će potrajati mesecima jer, kako ističu analitičari, desničarski poslanici zahtevaju da prvo bude ratifikovan plan o odobravanju SAD da postave u Češkoj antiraketnu vojnu bazu, da bi tek potom ratifikovali Lisabonski sporazum.

Većina država članica EU već je usvojila Lisabonski sporazum, tako da Brisel vrši pritisak na Prag da dokument usvoji što pre.

Da bi bio usvojen, Lisabonski sporazum moraju ratifikovati sve države članice.

Poseban problem predstavlja to što su ga građani Irske odbacili na referendumu prošle godine, zbog čega su toj zemlji dati dodatni ustupci, pa se očekuje da će ga odobriti ove godine na ponovljenom referendumu.

Do zastoja je došlo i u Nemačkoj, u kojoj se Sporazum osporava pred Ustavnim sudom, a nije ga potpisao ni predsednik Poljske.

Lisabonskim sporazumom EU treba da dobije dugogodišnjeg predsednika, moćniju poziciju šefa spoljne politike, jednoglasni sistem odlučivanja i više debata u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: