Avganistan: Još 17.000 vojnika SAD

Američki predsednik Barak Obama odobrio je slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

01:06

Default images

"Odluka je juče saopštena Pentagonu. Naredbe su potpisane", rekao je juče portparol Bele kuće Robert Gibs novinarima koji prate Obamu u poseti Denveru. Obama je u saopštenju naveo da su dodatne snage neophodne za stabilizaciju situacije u Avganistanu, koja je pogoršana.

Predsednik SAD je u intervjuu kanadskoj televiziji Si-Bi-Es Situacija u Avganistanu se pogoršava i za njeno rešenje biće potrebno više od upotrebe vojne sile.

"Postoje mnoge zabrinutosti u vezi s konfliktom koji traje dosta dugo i koji se, kako se čini, pogoršava u ovom trenutku", rekao je Obama.

On je uveren da problem Avganistana, talibana i ekstremizma u regionu ne može da se reši isključivo vojnim sredstvima.

"Mislim da je i dalje moguće da suzbijemo Al-Kaidu i da obezbedimo da se ekstremizam ne širi već smanjuje", rekao je Barak Obama.

Jedan vojni zvaničnik je nešto ranije izjavio da će do leta u Avganistan biti poslate dve brigade pripadnika kopnene vojske i marinaca.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je prošle sedmice da će Obama "narednih dana" doneti odluku o Avganistanu, ratu koji je među njegovim prioritetima.

SAD sada imaju 38.000 vojnika u Avganistanu, a planiraju da svoje vojno prisustvo pojačaju na 60.000 ljudi.

“Avganistan okreće novi list“

Avganistan "okreće novi list" u odnosima sa SAD, rekao je danas portparol predsednika Hamida Karzaija nakon što je predsednik SAD Barak Obama odobrio slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan.

Američki predsednik je noćas telefonom razgovarao sa Karzaijem, prvi
put otkako je stupio na dužnost 20. januara.

Posle razgovora, Karzaijev portparol Humajun Hamidzada rekao je: "Okrenuli smo novi list".

"Obama je razgovarao sa predsednikom o raznim pitanjima, uključujući mere jačanja bezbednosti u regionu, obuku avganistanske vojske, jačanje bilateralne saradnje", kazao je portparol.

On je naveo da je u razgovoru dvojice predsednika bilo reči i o povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: