Makedonija: Ime važnije od EU

Makedonci su gotovo saglasni u mišljenju da zemlja ne treba da uđe u Evropsku uniju i NATO po cenu ustavnog imena, pokazalo je istraživanje Balkan monitora.

Izvor: Beta

Sreda, 18.02.2009.

00:58

Default images

Prema toj anketi, 69 odsto makedonskih Albanaca smatra da Makedonija treba da pristupi EU i NATO čak i ako to znači gubitak ili promenu zvaničnog naziva zemlje, dok je takvog mišljenja samo tri odsto pripadnika većinskog, makedonskog stanovništva. Međutim, 84 odsto Albanaca i 57 odsto Makedonaca slažu se da je članstvo u EU "dobar posao".

Istraživanje pokazuje da 70 odsto Albanaca veruje da će Ohridski sporazum obezbediti dugotrajno rešenje etničkih problema u Makedoniji, dok to misli 30 odsto Makedonaca. Oko 29 odsto Makedonaca smatra da postoji verovatnoća za novi oružani sukob u regionu.

Oko 46 odsto ispitanika nije zadovoljno životnim standardom, što je najveći postotak u regionu. Ipak, jedna trećina smatra da se ekonomija poboljšava.

Ispitanici osuđuju korupciju, a 49 odsto nijh je relativno zadovoljno naporima vlade u borbi protiv organizovanog kriminala.

U odnosu na zemlje regiona, istraživanje je pokazalo da nove države, kao što su Crna Gora i Kosovo, koračaju sa većim optimizmom ka budućnosti, u poređenju sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: