Odloženo suđenje pripadnicima DB-a

Suđenje bivšim pripadnicima DB-a za pomaganje u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, odloženo je zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.02.2009.

14:41

Default images

Početak suđenja trojici bivših pripadnika Državne bezbednosti zbog pomaganja u atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića, 2000. godine u Budvi, odložen je za sutra zbog zahteva odbrane da se izuzme tužilac Vojislav Šoškić. Odbrana se saglasila sa zahtevom tužioca da se sa predmeta skine oznaka službene tajne, ali o ovom zahtevu sud nije odlučivao.

Na drugom suđenju za atentat u Budvi na optuženičkoj klupi sede nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić i načelnici tog centra za spoljni i unutrašnji ekstremizam Ratko Romić i Stevan Basta.

Optuženi su da su po nalogu Slobodana Miloševića učestvovali u organizaciji atentata na Vuka Draškovića u Budvi, juna 2000.

Ovaj postupak pokrenut je po prijavi Draškovića i njegove supruge.

Basta i Romić terete se da su, po naređenju Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali šefu DB-a Srbije Radomiru Markoviću

Suđenju je na početku prisustvovao i Drašković, ali je morao da napusti sudnicu, jer će tokom postupka biti pozvan kao svedok.

Vuk Drašković podseća da je jedan od optuženih Stevan Basta i sam još 2001. dao iskaz o svemu ovome.

On je kazao da očekuje da će "ovoga puta pravda da ih stigne".

Suđenje čelnicima DB-a praktično nije ni počelo.

Odbrana je tražila izuzeće tužioca Vojislava Šoškića, jer želi da ga pozove za svedoka.

Odluku o ovom zahtevu doneće Okružni javni tužilac.

Početak suđenja obeležio je još jedan zahtev advokatice odbrane, koja je, ljuta zbog fotografisanja i snimanja nje i branjenika, tražila izveštaj o tome ko je i u čijem interesu snimao.

"Ne dolazim u sud da glumim, iako sam položila prijemni ispit za glumu, ali mi je posle lepše bilo da budem advokat. Tražim da utvrdimo koji je to javni interes da fotoreporteri ovde škljocaju i snimaju moju tašnu, cipele i garderobu. Ako je javni interes u pitanju, onda neka se snima ceo tok suđenja", rekla je advokatica.

Sud je pribavio spisak svih medija koji su bili ispred sudnice.

Suđenje se nastavlja u utorak, a kao svedok u postupku pozvan je i Radomir Marković, koji je u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: