Slovenački mediji o Kosovu

Godišnjica nezavisnosti Kosova je jedna od glavnih vesti svih slovenačkih medija, koji su složni u oceni da je na Kosovu teška, pre svega, socijalna situacija.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2009.

11:38

Default images

Mediji podsećaju da je Slovenija 4. marta prošle godine, među prvim državama priznala nezavisnost i suverenost države Kosovo, ali i da još uvek pet članica EU nije priznalo Kosovo, kao ni 48 država članica Organizacije islamske konferencije koja broji 57 članica, zbog čega je nedavno u Albaniji počelo skupljanje potpisa za poziv tim državama da priznaju Kosovo.

Istovremeno, nezaposlenost na Kosovu prelazi 40 odsto, a brojni stanovnici Kosova uspevaju da prežive samo zahvaljujući novcu koji im iz inostranstva šalju rođaci. Od te pomoći zavisi čak 95 odsto stanovnika Kosova.

Internet portal 24ur.com dodaje i da bi finansijska kriza mogla ozbiljno da pogodi Kosovo, upravo zato što rođaci stanovnika Kosova, u inostranstvu rade upravo u onim granama industrije koje je kriza najviše pogodila - građevinarstvu i automobilskoj industriji.

List "Delo" podseća na rezoluciju o Kosovu, koju je prošle nedelje usvojio Evropski parlament i u kojoj je zapisano da Kosovo muče brojni politički i privredni problemi, pre svega presporo sprovođenje reformi, opšte raširena korupcija i organizovani kriminal.

Poseban problem je, piše "Delo" i sve veće produbljivanje političkih stavova Prištine i Beograda, "a upravo to najviše ugrožava stabilnost Kosova".

"Delo" piše i da albanski lideri ne samo da ne žele nove pregovore sa Beogradom, već ni sami ne poštuju Ahtisarijev plan, pre svega ne poštuju onaj deo koji se odnosi na omogućavanje suživota na Kosovu i garantovanja bezbednosti svim manjinama.

"Delo" dodaje i da bi se krivica za česte eksplozije, oružane međuetničke sukobe, druge incidente i uglavnom srpske žrtve, mogla pripisati kosovskim vlastima i međunarodnim snagama.

Slovenački list "Finance" piše da priznanje Kosova od strane Slovenije nije pokvarilo odnose sa Srbijom.

"Finance" podsećaju i da je tokom prvih 11 meseci prošle godine, slovenački izvoz na Kosovo dostigao 76 miliona evra, dok je uvoz sa Kosova tri miliona evra.

List prenosi iskustva jednog od slovenačkih privrednika, koji posluje na Kosovu i koji kaže da se za njega situacija na Kosovu od proglašenja nezavisnosti do danas nije promenila i da njegovo preduzeće postiže rast u poslovanju.

Istovremeno, jedina od reakcija čitalaca na ovaj članak je komentar, u kome piše: "Ma kakva država. Potvrdu iz katastra ne možeš da dobiješ, čak i ako je čudom zemljište upisano, ako ne potkupiš pet službenika. Registar preduzeća je nešto zbog čega opet kaplju evri u džepove službenika, samo da ti kažu bar 4 osnovna podatka o poslovnom partneru. Korupcije je više no u Makedoniji i Albaniji. Biće potrebno još puno vremena da počne da liči na državu. Jedino što radi su plemenske veze. A i tako živi od strane vojske, koja tamo ostavlja svoje plate."

Slovenački portal 24ur.com piše i da je Kosovo u teškoj ekonomskoj krizi i da se među stanovništvom oseća zabrinutost, posla nema, siromaštvo je na svakom koraku, socijalni transferi ne rade ili ih uopšte nema.

24ur.com piše i o svežem sećanju na 24-godišnjeg studenta književnosti, koji probao da se ubije skočivši sa zgrade u Prištini, " razlog je bio to što mu je Slovenija odbila molbu za radnu vizu, a tako i mogućnost za bolji život".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: