Tači zadovoljan, opozicija ne

Povodom prve godišnjice nezavisnosti Kosova, zvaničnici kažu da je napravljen uspeh, dok opozicija misli da je bilo mnogo propusta u stvaranju države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

13:26

Default images

Premijer Kosova Hašim Tači je ocenio je da je prva godina kosovske nezavisnosti bila uspešna, iako je Kosovo do sada priznalo samo nekoliko desetina zemalja. Kosovski premijer navodi da nije "bitan broj, nego značaj" zemalja koje su priznale Kosovo.

Kosovo obeležava godinu dana od kako su samoproglasili nezavinsnost od Srbije. Za to vreme, 54 zemlje su priznale Kosovo kao državu , među kojima 22, od ukupno 27 država članica Evropske unije.

Kosovski premijer Hašim Tači nije razočaran ovom cifrom. “Nije bitan broj neko značaj tih zemalja, To su bila očekivana priznanja i biće ih još. Ne možete očekivati da nas ceo svet prizna u isto vreme. Kosovo će postati članica NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacija i priznaće ga ceo svet“, očekuje Tači.

Kosovski premijer je optužio srpsku vladu da se i dalje drži mentaliteta Slobodana Miloševića. Tači je odbacio ideju o etinčkoj podeli Kosova, navodeći da je opasna.

“Ni pod kojim okolnostima i ni po koju cenu se to neće desiti. To je luda ideja koju danas niko ne spominje. Takve ideje vode ka veoma opasnom presedanu, zato što svaki region ima mesto kao što je Mitrovica“, smatra Tači.

Kosovska opozicija misli da je bilo puno propusta u stvaranju države i organizovanju društva. Bivši premijer Kosova Agim Čeku navodi da je moglo da se uradi puno više.

“Mislim da smo puno više mogli napraviti, trebalo jei da povećamo broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, treba biti aktivniji, mogli smo više napraviti na jačanju zemlje, na integrisanju pre svega srpske zajednice u ustavno-pravni poredak Kosova, u svakodnevni život institucije Kosova“, ocenjuje Čeku.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt rekao je da dok kosovske institucije slave treba da budu svesne da je razvoj uvek propraćen izazovima.

Analtičari navode da je osim loših međuetničkih odnosa veliki problem za Kosovo teška ekonomska sitacija i visoka stopa nezaposlenosti.

Bivši premijer Kosova, a sadašnji predsednik SDP-a Agim Čeku rekao je da su uspostavljeni temelji jedne moderne, demokratske države, usvojen je Ustav, zastava i simboli države Kosova. Čeku, međutim, misli da je moglo da se uradi mnogo više.

“Mislim da smo mnogo više mogli napraviti, trebalo je povečati broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, treba biti aktivniji. Mogli smo više napraviti na jačanju zemlje, na integrisanju pre svega srpske zajednice u ustavnopravni poredak Kosova, u svakodnevni život institucija Kosova“, smatra Čeku.

Ekonomska i socijalna situacija je veliki problem, ali i nesređeni odnosi između manjine i većine, smatra analitičar Behljulj Bećaj.

“Ovdašnja vlast je proglasila državu multietničkom državom, ali istovremeno, u toj multietničkoj državi nije obezbedila makar jednog Srbina da bude prisutan u činu proglašenja nezavisne države Kosova. Dakle, videla se nesposobnost ovdašnje elite da pronađe adekvatan način kako da inkorporira maninju u okvire institucija kosovskog nezavisnog sistema“, ocenio je on.

Behljulj Bećaj slaže se sa ocenom da je na Kosovu stvorena država po volji većine, da je nesposobnošću i nepostojanjem želje kosovskih isnstitucija srpska manjina zapostavljena.

Agim Čeku smatra da se položaj Srba u prvoj godini nezavisnosti nije popravio.

Srbi su, kazao je Čeku, ostali zbunjeni i zabrinuti.

Zbunjeni su, kako tvrdi on, zbog politike Beograda koja maniupuliše njima, a s druge strane, odlučili su se da ostanu na Kosovu, ali nemaju potpuno poverenje u institucije Kosova.

“Ključ rešenja je na Beogradu i treba da vrše određeni pritisak i međunarodna zajednica i institucije Kosova i sami Srbi sa Kosova, da pusti na miru kosovske Srbe, da oni sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da neko ko nikada nije bio na Kosovu, ko nikad ne misli živeti na Kosovu, odlučuje o njihovoj sudbini”, rekao je Čeku.

“Sa druge strane, naše institucije treba mnogo više da rade na tome da dobiju poverenje srpske zajednice na Kosovu i da srpska zajednica prihvati Kosovo kao svoju domovinu, Prištinu kao svoj glavni grad”, kazao je on.

Kosovske institucije za bojkot Srba okrivljuju Beograd.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt je rekao da dok kosovske institucije slave, takođe treba da budu svesne da je razvoj uvek propraćen izazovima.

“Predstoji naporan posao za kosovske lidere i za sve nas dok napredujemo u svim oblastima reforme i pomirenja i stvaramo život stabilnosti i mira sa jednakim mogućnostima za sve“, rekao je Fejt povodom godišnjice nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: