Informacioni sistemi u školstvu

Od 2005. u srednje i osnovne škole u Srbiji uvedeni su elektronski informacioni sistemi, što je obavezna praksa u svim obrazovnim ustanovama Evropske unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

10:46

Default images

Kako bi ovaj projekat bio spreveden, Ministarstvo prosvete uzelo je kredit od Svetske banke u vrednosti od 800 hiljada evra. Ovakav način unosa podataka koji, pored osnovnih informacija o zaposlenima i učenicima, sadrži i mišljenje zdravstvenih radnika, psihologa i komentare o ponašanju, za sada se redovno koristi u oko 80 odsto škola u Srbiji.

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" na Zvezdari od 2005. godine koristi elektronski informacioni sistem u koji redovno unose sve podatke o učenicima, ali i zaposlenima.

Direktor škole kaže da su se u početku stariji profesori i roditelji malo opirali postojanju elektronske evidencije, ali sada sve odlično funkcioniše.

“Bilo je malo nedoumica i sumnje među profesorima i roditeljima. Pitali su čemu to služi, šta je to. To je zaista nešto što može da pomogne, tu su podaci o detetu i roditeljima koje vi i na internetu, na ‘Guglu’ kada ukucate ime i prezime, možete da nađete. Ništa skriveno”, kaže direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" Miomir Dragaš.

Neposredni korisnici ovog informacionog sistema su, pored škole, i opština, školske uprave i Ministarstvo prosvete.

Opština Zvezdara je prva lokalna samouprava koja se uključila u ovaj program jer, kako kažu, na ovaj način mogu da prate stanje u školama i pomognu da se eventualni problemi reše.

“Mogućnosti programa su takve da mi kao opština možemo da pratimo šta se dešava među ljudima na Zvezdari. Bitno je da znamo kakva je situacija i zbog razvoja jednog društva”, rekao je predsednik opštine Zvezdara Milan Popović

“Recimo, imali smo primer da je jedan dečak imao 300 izostanaka, da je i ranije to praćeno, nekako bi se za dalje sprečilo”, kaže on.

Elektronski informacioni sistem u upotrebi je u zemljama Evropske unije, ali i u zemljama u regionu. U škole u Srbiji je počeo da se uvodi 2005. godine.

U Ministarstvu prosvete kažu da se u oko 80 odsto osnovnih i srednjih škola informacije redovno unose u baze podataka.

Pomoću ovog informacionog sistema brzo se može saznati, recimo, koliko učenika u školi ima peticu iz matematike, ali i ko od profesora ispunjava uslove za penziju.

U Ministarstvu prosvete kažu da su informacije poverljive i dostupne samo ovlašćenim licima, tako da na nivou škole ovim informacijama može pristupiti samo direktor i osoba koja radi na unosu.

“Kompletno obrazovanje, od predškolskog do srednje škole, biće pokriveno i to je veoma bitno da znamo kako sve funkcioniše. Bitno je da ministarstvo prati i tako će znati koji su profili obrazovanja i zanimanja najpotrebniji, šta je najtraženije. To će sve moći kroz ovaj informacioni sistem”, naveo je Vinko Kovačević iz odseka za informatičke i dokumentacione poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: