Za pristup vojsci SAD državljanstvo

Prvi put nakon rata u Vijetnamu, američka vojska će u svoje redove početi da prima imigrante koji nemaju stalno boravište u SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2009.

00:26

Default images

Vojska će im nuditi mogućnost da za šest meseci dobiju američko državljanstvo, piše dnevnik Njujork tajms. Do sada su samo imigranti sa zelenom kartom, tj. stalnim boravištem, mogli da se prijavljuju u vojsku, a sada će tu mogućnost dobiti i visokokvalifikovni stranci koji su najmanje dve godine proveli u SAD sa privremenim vizama, saopštili su vojni funkcioneri.

Vojska se nada da će takvi stranci biti obrazovaniji, znati bolje strane jezike i biti profesionalno obučeniji od mnogih Amerikanaca koji se sada prijavljuju u vojsku i da će se na taj način rešiti problem nedostatka kvalifikovanog medicinskog osoblja, prevodilaca i stučnjaka u oblasti analize obaveštajnih podataka.

"Američka vojska je prisustna u mnogo različitih država, a dobro poznavanje lokalne kulture je od ključnog značaja", izjavio je general Bendžamin Frikli.

Frikli, glavni funkcioner zadužen za regrutaciju, ocenio je da će se u toj grupi naći izvestan broj veoma talentovanih ljudi.

Pilot program podrazumeva da tokom prve godine svega 1.000 imigranata dobije mogućnost da služi u američkoj vojsci u zamenu za dobijanje državljanstva, ali ukoliko uspe, čemu se nadaju funkcioneri Pentagona, projekat će kasnije biti proširen.

Iako je, zbog povećanja nezaposlenosti usled ekonomske krize u SAD, poslednjih meseci sve više ljudi zainteresovano za stupanje u vojsku, za Pentagon, koji se sprema da u Avganistan pošalje dodatnih 30.000 vojnika, i dalje ostaje problem gde naći dovoljno kvalifikovanih lekara, medicinskog osoblja i prevodilaca, navodi američki list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: