Na Kosovu kao u Etiopiji

Kosovski Albanci su dobili državu, ali se u njoj živi lošije nego u drugim balkanskim zemljama, piše Jutarnji list.

Izvor: FoNet, Jutarnji list

Nedelja, 15.02.2009.

01:02

Default images

Socijalno nezadovoljstvo raste, a analitičari procenjuju da će do kraja godine izbiti nemiri i izazvati prevremene parlamentarne izbore, navodi list. Država je najveći poslodavac na Kosovu gde je bruto društveni proizvod oko 1.200 dolara, što je na nivou Etiopije.

Plate lekara su oko 300 evra, penzije tek nešto više od 50 evra, a industrijska proizvodnja je gotovo presušila.

Raditi u državnoj službi, bez obzira na to koliko je plata niska, velika je privilegija, piše list u reportaži sa Kosova.

"Socijalnu eksploziju" na Kosovu sprečava velika dijaspora, jer u Zapadnoj Evropi i SAD živi i radi oko 380.000 osoba sa Kosova.

Oni svojim porodicama godišnje šalju oko pola milijarde evra, dok je godišnji budžet Kosova oko 1,5 milijardi evra.

Odnos uvoza i izvoza je 93 prema sedam, a država je morala siromašnom stanovništvu nedavno povećati stopu poreza na dodatu vrednost sa 15 na 16 odsto, piše list.

Politički analitičar Belul Bećej predvideo je da će se prilike na Kosovu pogoršati i da treba očekivati na jesen da će socijalne tenzije izazvati vanredne izbore.

Euforija koja je zahvatila Kosovare proglašenjem samostalne države polako splašnjava, siromašno i zapušteno Kosovo, bez jasne strategije vlade i mera koje bi omogućile bolji život, sigurno nije ono što su želeli njegovi stanovnici, naveo je Bećaj.

Ni Kosovo, kao ni većina zemalja u tranziciji, nije lišeno privatizacijskih skandala, a snažne mafijaške strukture postoje i u građevinarstvu koje na Kosovu, posebno ono divlje, doživljava pravu eksploziju.

Ništa bolje nije ni u trgovini nekretninama, a kad se tome doda razgranata mreža narkodilera i organizovane prostitucije, jasno je da "mladoj državi" nije nimalo lako, navodi Jutarnji list u reportaži sa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: