Kontroverze oko besplatnih knjiga

Đaci prvaci će u septembru dobiti besplatne udžbenike koje će na kraju godine morati da vrate školama. Deca, osim potpisa, neće smeti da pišu i crtaju u njima.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2009.

13:00

Default images

U sprotnom, roditelji će morati da plate svaku oštećenu knjigu. Izdavači strahuju da neće biti konkurencije pri izboru udžbenika, dok ministar prosvete Žarko Obradović kaže za B92 da će svaka škola moći da izabere svoj komplet knjiga i da se Ministarstvo neće mešati u izbor.

Udžbenike koje im u septembru država bude pozajmila, budući prvaci moraće pažljivo da koriste, jer osim potpisa, u njima se ne sme naći ništa više.

Ministarstvo planira da iste udžbenike koriste još tri generacije, pa će svako crtanje ili pisanje biti naplaćivano.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže za B92 da je najvažnije što će prvaci dobiti udžbenike i da im to što neće smeti da pišu u njima neće smetati pri učenju.

“Pošto ih dobijaju besplatno, naša ideja je da ih koristi nekoliko generacija, da one budu tako tehnički urađene da se prenose na sledeću generaciju. Na primer, u Francuskoj se svake godine udžbenik vraća, učenik se potpisuje, naravno roditelj kad preuzima knjige potpisuje jedan papir, ali je sve to što već postoji u drugim zemljama”, objasnio je ministar.

Obradović kaže da će stručnjaci preporučiti određeni komplet udžbenika, ali da će škole i učitelji odlučiti koji će koristiti.

On kaže da Ministarstvo neće nametati jednog izdavača i na taj način ugrožavati konkurenciju.

”Mi se nećemo mešati u stručna pitanja koji treba, a koji ne, to neka kaže struka, mi ćemo kao Ministarstvo postaviti tehničke uslove, jer želimo da knjiga traje”, kaže ministar.

“Ako se škola odluči za nekog drugog izdavača u odnosu na ono što komisija smatra da su kvalitetni, oni će dobiti taj”, rekao je Obradović. U Udruženju privatnih izdavača kažu da nisu dobili nikakve instrukcije, već samo dopis da ni oni ni škole ne biraju udžbenike dok od Ministarstva ne dobiju uputstva.

Predsednica Udruženja Gordana Knežević-Orlić kaže da su u medijima čuli da se formira Komisija koja će odrediti koje će knjige biti korišćene.

“Ne postoji najbolji udžbenik. U Srbiji ima 12 hiljada učitelja i svako od njih ima neki svoj način rada, i njima se mora dati mogućnost da biraju”, rekla je Gordana Knežević-Orlić.

“Jedino konkurencija može da dovede do toga da se udžbenici usavršavaju, morate da date mogućnost da više autora nešto radi, razmatra, piše. Dakle, monopol nije dobar, a komisije koje biraju samo nekoliko udžbenika uvek daju mogućnost za korupciju”, navela je ona.

Stručnjaci upozoravaju da je veoma važno da đaci imaju interakciju sa udžbenikom, jer samo tako mogu steći znanje koje će kasnije moći i da primene.

Savez učitelja Srbije će se obratiti Ministarstvu prosvete, jer struka nije bila konsultovana oko sprovođenja odluke o besplatnim udžbenicima.

Obradović: Red na tržištu udžbenika

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je nacrt zakona o udžbenicima praktično završen i da će se početkom marta najverovatnije naći na javnoj raspravi.

"Želimo da posle dugo vremena donesemo zakon koji će urediti pitanje pripreme i izdavanja udžbenika, kao i ko to može da radi. Želimo da se uspostavi neki red na tržištu udžbenika", rekao je Obradović novinarima pre početka skupa "Obrazovanje kao strateška investicija" u Sava centru.

On je kazao da je reč o veoma važnom zakonu, jer će se njime uvesti red u oblast izdavaštva.

Na pitanje da li će besplatne udžbenike koristiti nekoliko generacija učenika prvog razreda osnovnih škola, Obradović je rekao da je svuda u svetu takva praksa i da ne vidi nikakav problem u tome.

"Svuda u svetu su iskustva da se udžbenici vraćaju. Ako neko dobije besplatno udžbenik, ne vidim neku veliku tragediju da se on vrati", naveo je srpski ministar prosvete.

Potrebna Nacionalna strategija

Ministar Obradović je rekao da je neophodno usvojiti Nacionalnu strategiju razvoja obrazovanja koja bi trebalo da bude u skladu sa strategijama za održivi razvoj i borbu protiv siromaštva.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini će za obrazovanje biti izdvojeno oko 135 milijardi dinara, od čega oko 97 odsto novca odlazi na plate zaposlenih u prosveti.

Obradović je rekao da je u prosveti zaposleno više od 125.000 ljudi, osnovne škole pohađa 615.000 đaka, srednje 290.000 učenika dok na fakultetima i visokim školama ima oko 250.000 studenata.

Nesporno je da će svetska ekonomska kriza pogoditi obrazovanje, ali će Ministarstvo prosvete finansijski podržavati obrazovni sistem, rekao je Obradović.

"Mi Srbiju vidimo kao demokratsku, institucionalno sređenu i ekonomski razvijenu državu, kompatibilnu sa standardima Evropske unije, sa privredom zasnovanom na znanju, bogatom obrazovanim ljudima, očuvanim istorijskim i kulturnim nasleđem", naveo je Obradović.

Obradović je najavio da će naredne školske godine svi osnovci dobiti besplatne udžbenike, Ministrastvo će nastaviti projekat uvođenja interneta u sve škole i raditi na uvođenju novih smerova u srednjim stručnim školama.

"Upisnom politikom želimo da usmeravamo mlade da upisuju škole čije diplome garantuju zapošljavanje", rekao je Obradović i naveo da će Ministarstvo insistirati i na obrazovanju odraslih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: