Kraljevo: Zabrinutost Roma

Nacionalni savet Roma protestuje zbog poziva na linč Roma u Kraljevu i izveštavanja nekih medija o ubistvu koje je počinio maloletnik romske nacionalnosti.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

17:59

Default images

U saopštenju Saveta navodi se da su pojedini građani Kraljeva "sebi dodelili ulogu sudija i porotnika i uzeli pravdu u svoje ruke". Na mreži Fejsbuk oformljena je grupa koja poziva građane na linč Roma i spaljivanje njihovog naselja u Kraljevu zbog ubistva Simeunovića.

Policija u Kraljevu traga za organizatorom tog poziva.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine izjavio je saučešće porodici Simeunović.

"Ubistvo Simeunovića nije bilo rasno ili etnički motivisano... Samo zato što je drugi učesnik tuče bio Rom po ocu, a po majci Srbin, unapred je žigosan i proglašen krivim, a romski narod je izložen pretnjama, pritiscima", navodi se u saopštenju.

Savet je apelovao na vlasti u Kraljevu, javnost, medije i nadležne institucije da "stanu na put rasističkom delovanju i širenju fasizma, i zaštite građane od diskriminacije i nasilja bilo koje vrste".

Gradonačelnik poziva na smirivanje

Gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić pozvao je danas sugrađane "da ne uzimaju pravdu u svoje ruke" povodom ubistva koje se 7. februara dogodilo u Kraljevu.

Marko Simeunović (18) je tada ubijen u parku kod železničke stanice u Kraljevu ubodima noža koje mu je naneo 16-godišnji S.V, a potom su učestali pozivi na osvetu Romima.

"U želji da se nemio događaj koji je potresao Kraljevo ne ponovi, pozivam sve građane Kraljeva da shvate da je tuga povodom smrti Marka Simeunovića isuviše velika, i da ni na koji način ne bi valjalo da građani Kraljeva uzmu pravdu u svoje ruke i da na jednu nesreću naprave još jednu", rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Babić je poručio drugovima i prijateljima tragično nastradalog da je "svima žao što se dogodilo toliko nasilja na ulicama Kraljeva".

"Mi želimo da smeh i žagor srećnih ljudi ponovo zavlada ulicama Kraljeva i da ono više nikada ne bi trebalo da se nađe po ovakvim događajima na prvim stranicama dnevnih i ostalih listova", izjavio je gradonačelnik.

On je zahvalio porodici Marka Simeunovića što je u teškim trenucima našla hrabrosti i snage da pozove sve građane Kraljeva da pravdu prepuste onima koji se bave tom vrstom posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: