GM otpušta 62.000 radnika

Auto-gigant "Dženeral motors" ponudio je paket dobrovoljnog napuštanja kompanije ili odlazak u prevremenu penziju za svih 62.000 radnika zaposlenih po ugovoru.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.02.2009.

12:22

Default images

Portparol GM-a Tom Vilkinson izjavio je da ponuda važi za "svih 62.000 zaposelnih koji rade na sat", iza kojih stoji Ujedinjeni sindikat radnika u auto-industriji (UAW). Od ukupnog broja radnika, njih oko 22.000 već su stekli pravo da biraju da li žele da ode u prevremenu penziju, tako da se očekuje da će prihvatiti ponudu ukoliko dobiju povoljne uslove.

Vest o novim otkazima objavljena je nakon što je "Dženeral motors" saopštio da će ukinuti 10.000 radnih mesta u pogonima u svetu ove godine, u okviru plana restrukturisanja posrnule kompanije koji mora da ponudi federalnoj vladi SAD u zamenu za dobijanje hitne pomoći za preživljavanje.

"Dženeral motors" je od 2005. godine nagomilao gubitak od skoro 72 milijarde dolara, podsećaju agencije u izveštajima iz Njujorka.

Vilkinson je rekao da je cilj najnovijih mera da se obezbede uslovi za prijem novih radnika kada kompanija ponovo počne uspešno da posluje.

On je naglasio da je odluka "deo predstojećeg plana restrukturisanja kompanije, iznuđenog ekonomskom krizom i uslovima za dobijanje vladinih kredita. "

"Dženeral motors", najveći američki proizvođač automobila, kao i rivalski "Krajsler", dužan je da do 17. februara vladi dostavi plan stabilizacije.

"Dženeral motors" je već primio 9,4 milijarde dolara od američkog ministarstva finansija kako bi izbegao nestašicu svežeg novca zbog masovnog pada prodaje automobila, a vlada je najavila da će osloboditi dodatne četiri milijarde dolara pomoći ako kompanija pripremi plan održivog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: